Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž Foto: Veřejná žaloba

Právník podal podnět k obnově řízení v kauze Olšanské hřbitovy

 Advokát Tomáš Nahodil podal nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi podnět k obnově řízení v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988, ve které obžalobu zmanipulovala komunistická tajná policie (StB), V případu vyšly najevo nové skutečnosti, které mohou vyloučit důkazy, jež vedly k odsouzení obžalovaných. Nahodil to dnes sdělil ČTK. Na kauze se podílel i kandidát na ústavního soudce Robert Fremr. Odmítl však, že vědomě porušil zákon.

„V návaznosti na informace zveřejněné v posledním týdnu v médiích…..si dovoluji k Vašim rukám zaslat podnět k obnově tohoto trestního případu, jelikož z dostupných médii zveřejněných informací je zřejmé, že nově najevo vyšlý archivní spis bývalé Státní bezpečnosti, respektive zjištění v něm obsažená, může oslabit, ne-li pro jejich nezákonnost přímo vyloučit, důkazy, na jejichž základě byli Alexandr Eret a spol. odsouzeni,“ uvedl Nahodil.

Obžaloba v kauze Olšanské hřbitovy vinila trojici mladíků z více než stovky trestných činů, z nichž nejzávažnější bylo záškodnictví. Skupince vyčítala vedle poškození pomníků sovětských vojáků na Olšanech také shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Podle serveru Hlídací pes označila StB za vůdce skupiny po vynuceném přiznání devatenáctiletého Ereta, jehož otec byl německé národnosti a odjel na Západ. Na základě Eretovy výpovědi byla odsouzena i chlapcova matka, a to v souvislosti s tím, že mladík se pod nátlakem doznal i ke zneužívání mladší sestry.

Případ projednával v létě roku 1988 Fremrův pětičlenný soudní senát. Současný místopředseda pražského vrchního soudu připustil, že StB kauzu zmanipulovala. Uvedl ale, že se to z jejích svazků dozvěděl teprve poté, co na případ upozornil disident Jan Urban. Kandidát na ústavního soudce zároveň odmítl tvrzení, že byl za komunistické éry prorežimním soudcem. Senátorům dnes řekl, že v kauze vědomě zákon neporušil. Uvedl, že nezákonné praktiky při jejím vyšetřování nebylo možné odhalit bez znalosti spisů StB. Za pochybení a nepřesnosti ve svých vyjádřeních se omluvil.

Prezident Petr Pavel, který Fremra Senátu jako ústavního soudce navrhl, dnes senátorům řekl, že zatím nedostal žádná fakta, která by prokázala, že Fremr jako soudce nebo jako člověk v souvislosti s případem selhal. Fremr podle něj získal nominace od nejvyššího počtu právních institucí, na které se prezident obrátil.

(čtk)