Obžaloba tvrdila, že bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, TOP 09) a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk způsobili státu škodu zhruba 777 milionů korun Foto: Top 09

Odvolací soud vrátil spor Parkanové o odškodnění 8,5 milionu kvůli kauze CASA

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude muset znovu zabývat sporem bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) a ministerstva spravedlnosti kvůli odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA. Odvolací senát zrušil část rozsudku, který letos v březnu zamítl nárok bývalé političky na 8,5 milionu korun. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT).

Ministerstvo se ženě už dříve omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun. Prvoinstanční soud v březnu uvedl, že byla částka dostačující. Nejvíce Parkanová žádala za zdravotní a psychické problémy, které jí celá kauza způsobila.

Nákup čtyř transportních letounů zhruba za 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Parkanovou a šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka následně policie obvinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů korun. Obžaloba jim vytýkala to, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek, a že stroje proto byly předražené.

Parkanová čelila stíhání od roku 2012, rezignovala tehdy na funkci místopředsedkyni Sněmovny. Soudy ji definitivně osvobodily v říjnu 2021. Podle pravomocného rozsudku nevznikla státu žádná škoda a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem. Soudci označili za nesmysl i tvrzení obžaloby, že Parkanová se chtěla zavděčit Topolánkovi, aby ji nevyhodil z vlády.

(čtk)