Předseda ÚS Josef Baxa a místopředsedkyně ÚS Kateřina Ronovská Foto: Ústavní soud

Nový předseda ÚS Baxa a místopředsedkyně Ronovská vyhlásí své první nálezy

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa dnes veřejně vyhlásí první nález, který připravil jako soudce zpravodaj po svém červnovém nástupu k soudu. První vyhlášení má také místopředsedkyně soudu Kateřina Ronovská, která u soudu působí od srpna. Oba už připravili desítky stručných odmítavých usnesení. Nález je obsáhlejším výstupem z řízení, ve kterém se soud stížností věcně, detailně zabývá, a buď jí vyhoví, nebo ji zamítne.

Baxův nález se vrací k období koronavirové pandemie. Ministerstvo tehdy podmínilo přítomnost ve školách negativním testem na covid-19. Rodina se domáhala zrušení opatření, argumentovala tím, že všechny tři děti už covid-19 prodělaly, dále poukazovala na nedostatečné odůvodnění sporného opatření, které stanovovalo výjimku pro testované či očkované, ale nikoli pro ty s protilátkami. Návrhem rodiny se dvakrát zabýval Nejvyšší správní soud, odmítl jej. Jednou už jim vyhověl ÚS, dnes vyhlásí druhý nález v téže věci.

Nález Ronovské reaguje na stížnost mladíka, kterého v 16 letech Okresní soud v Rakovníku předběžným opatřením umístil do ústavu. Vyhověl tak návrhu rodičů, aniž chlapce vyslechl. Podle ústavní stížnosti šestnáctiletý člověk nemůže být pouhým objektem soudního řízení. ÚS přezkoumával jen předběžné opatření, po kterém následovalo ještě standardní soudní rozhodnutí, jehož výsledek byl stejný – tedy umístění do ústavu.

(čtk)