Výročí vstupu ČR do Evropské unie by mělo být významným dnem, navrhuje Dvořák Foto: Rawpixel

První květen by měl být podle zákona významným dnem kvůli vstupu ČR do EU

Stát chce zařadit mezi významné dny svátek s názvem Den vstupu Česka do Evropské unie. Slavit se má 1. května, navrhuje uzákonit ministr pro evropské záležitosti. V roce 2024 si mimo jiné připomínáme 20. výročí klíčového a prospěšného členství Česka v Evropské unii, uvádí v důvodové zprávě ministr Martin Dvořák. Žádoucí je podle ministra slavit oba pilíře a ukotvující momenty zahraniční politiky podle programového prohlášení vlády.

Zákon o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu ve své současné podobě nijak nepřipomíná členství Česka v EU, jakkoli by to podle ministra Martina Dvořáka „s ohledem na význam této organizace a členství Česka v ní bylo zcela namístě“, uvádí ministr v důvodové zprávě.

Například vstup České republiky do NATO už významným dnem je: „Ostatně na den 12. března, kdy Česko vstoupila do NATO, výše uvedený zákon již pamatuje, když jej zařazuje mezi významné dny (§ 4). Členství v obou uvedených organizacích – v EU a v NATO – symbolizuje polistopadové prozápadní směřování Česka,“ uvádí ministr svůj návrh.

Úplný návrh novely je zde.

Podle návrhu novely zákona o státních svátcích, významných dnech a o dnech pracovního volna se jednoduše nový svátek vloží do seznamu významných dnů a rozšíří ho o datum 1. května. „Návrh zákona přináší jednoduché vložení dne 1. května mezi významné dny dle §4, a to ve znění:1. května – Den vstupu Česka do Evropské unie,“ popisuje změnu v důvodové zprávě ministr pro evropské záležitosti.

Pilíře v souladu s programem vlády

První květen už svátkem je, a to Svátkem práce, který patří podle zákona o státních svátcích, významných dnech a dnech pracovního klidu mezi svátky „ostatní“ spolu s Novým rokem, velikonočními a vánočními svátky.

„V následujícím roce 2024 si mimo jiné připomínáme 20. výročí klíčového a prospěšného členství Česka v Evropské unii. Vstup Česka do EU a NATO je zásadně ukotvujícím momentem celé zahraniční politiky českého státu,“ zdůvodňuje nový svátek ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Vstup Česka do EU a NATO je podle ministra Martina Dvořáka „zásadně ukotvujícím momentem celé zahraniční politiky českého státu“. „Za žádoucí stav lze považovat obdobné připomínání vstupu Česka do NATO i EU, ve shodě s programovým prohlášením vlády, které připomíná vazby na momenty přistoupení a uvádí oba tyto pilíře v jejich zásadním charakteru pro naše současné směřování,“ uvádí dále ministr v důvodové zprávě.

Členství v EU není správně připomínáno

Poté ministr vysvětluje, jak se stalo, že vstup České republiky do EU není odpovídajícím způsobem oslavován: „Významný den na připomínku vstupu do NATO náležející na 12. březen byl zákonodárcem zaveden před vstupem Česka do EU, čímž došlo k vzniku současného stavu, kdy členství v EU není odpovídajícím způsobem připomínáno. I vzhledem k 20. výročí přistoupení Česka do EU, které náleží na rok 2024, je vhodné s účinností od 1. ledna 2025 zavést výše zmíněný významný den,“ opakuje v důvodové zprávě ministr Martin Dvořák.

Návrh, aby 1. květen slavil nejen jako Svátek práce, ale i jako Den vstupu ČR do Evropské unie, poslanci STAN předložili už v minulém volebním období. Neuspěli ale.

Kalendář nyní připomíná 17 významných dnů, mezi zapsané v posledních letech patří přejmenování 17. listopadu na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Osmý říjen se stal Památným dnem sokolstva a 21. srpen se stal Dnem památky obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Irena Válová