ČAK jedná o změnách u advokátních úschov Foto: PXhere

Budou advokáti moci s úchovami nakládat omezeně? ČAK jedná o úpravě zákona

Prolomení bankovního tajemství kontrolními orgány České advokátní komory (ČAK) nebo omezení dispozičního oprávnění advokáta. O takových změnách u advokátních úschov vyjednává ČAK se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace, senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími. „Návrhy mají vést ke zvýšení bezpečnosti advokátních úchov a obnovení důvěry veřejnosti v advokátní úschovy, která byla zásadním způsobem podlomena v důsledku trestné činnosti některých advokátů,“ uvedla mluvčí Komory Iva Chaloupková.

Jedním z důvodů, proč chce ČAK zvýšit transparentnost advokátních úschov, je kauza advokátky Heleny Sukové. Žena podle policie zpronevěřila uschované peníze 44 klientů a celkem jim způsobila škodu přes 153 milionů korun. Snahou je, aby se tyto návrhy staly součástí novely zákona o advokacii, která prochází legislativním procesem a nyní čeká na druhé čtení v Poslanecké sněmovně.

Prostřednictvím advokátních úschov se ročně vypořádávají desítky tisíc transakcí, a to zejména nákupu a prodeje nemovitostí, přičemž advokáti hrají nezastupitelnou roli při zajištění právně bezpečného vypořádání těchto transakcí. „Bohužel individuální selhání některých advokátů vrhá negativní světlo na poctivou práci tisíců advokátů, ohrožuje důvěru veřejnosti v bezpečnost advokátních úschov a vede k velkému politickému tlaku na zásadní změnu celého systému. Komora se aktivně podílí na hledání optimálního řešení ochrany klientů, kteří advokátní úschovy využívají, při současném respektování požadavku na únosnou administrativní a finanční zátěže pro advokáty, respektive jejich klienty, a zachování konkurenceschopnosti advokátních služeb,“ zdůraznila Chaloupková.

Nezvýšit administrativní zátěž pro advokáty

ČAK podle ní souhlasí s tím, aby u advokátních úschov došlo k legislativním úpravám, ale zároveň aby přijatá opatření nezvýšila administrativní zátěž pro advokáty nad nezbytně nutnou míru. Diskutovaný koncept legislativní změny vychází z toho, že specifické povinnosti advokátů při vedení advokátní úschovy budou nově upraveny přímo zákonem o advokacii, nikoliv jen na úrovni stavovských předpisů, jak dosud činila Komora v rámci stavovské samosprávy.

„V současné době velmi intenzivně pracujeme na dosažení vzájemné dohody mezi všemi dotčenými subjekty. Věřím, že brzy dosáhneme konsensuálního návrhu, který bude vyhovovat všem stranám,“ uvedl už dříve ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Naposledy Komora přistoupila k novelizaci usnesení o provádění úschov v létě 2023, kdy zavedla povinnost advokátů nabídnout klientům možnost zvýšení bezpečnosti a transparentnosti advokátní úschovy tím, že banka automaticky notifikuje klienty o pohybech na účtu advokátní úschovy v kombinaci s automatickou notifikací klientů o zápisu úschovy do elektronické knihy úschov vedené Komorou.

Prolomení bankovního tajemství

V rámci aktuálních jednání se do novely zákona o advokacii navrhuje prolomení bankovního tajemství pro účely kontroly ze strany ČAK, a to tak, aby banky byly povinny poskytnout kontrolní radě ČAK na její žádost informace o stavu a pohybech na účtu advokátní úschovy.

Dalším návrhem na zvýšení bezpečnosti advokátní úschovy je omezení dispozičního oprávnění advokáta. „V případě vícestranné smlouvy o advokátní úschově, která je určena ke splnění či zajištění splnění dluhu mezi složitelem a příjemcem (typicky realitní úschova) by mohlo být s bankou sjednáno, že banka umožní výplatu peněžních prostředků pouze na předem stanovené účty, přičemž tuto skutečnost banka potvrdí účastníkům před složením peněžních prostředků do advokátní úschovy. Komora zároveň navrhuje zachování větší flexibility u advokátních úschov určených pro správu majetku či zajištění a plnění závazků složitele vůči předem neznámému nebo nejistému okruhu třetích osob,“ vysvětlila Iva Chaloupková s tím, že změny budou vyžadovat investice do bankovních systémů a to zejména v oblasti elektronického bankovnictví.

(epa)