Exprezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková Foto: EK

Exekutorská komora podala trestní oznámení na zhruba 20 diskutujících schvalujících útok na vykonavatele

V souvislosti s nedávným útokem v Plzni na exekutorské vykonavatele při výkonu jejich činnosti se na internetových diskuzích objevila řada komentářů schvalující jednání útočníků. Exekutorská komora proto podala trestní oznámení na přibližně dvě desítky diskutujících.

Exekutorská komora nejprve na svých stránkách minulý týden upozornila, že veřejné schvalování trestného činu nebo podněcování k němu je trestným činem. S ohledem na tuto skutečnost dopředu avizovala, že zvažuje „podání trestních oznámení na diskutující, kteří překročili míru únosnosti běžné kritiky a je zde podezření, že se svými vyjádřeními dopustili trestného činu.“

Podle posledních informací tak nakonec Exekutorská komora učinila a podala trestní oznámení na necelé dvě desítky diskutujících. Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková se k útoku na vykonavatele ostře vyjádřila už minulý týden.

Fučíková: Jde o schvalování násilí a vybízení k trestné činnosti
Podle prezidentky Exekutorské komory Pavly Fučíkové byly monitorovány příspěvky pod články, které informovaly o předmětném útoku na soudního vykonavatele. „Téměř dvě desítky z nich dosáhly takové intenzity, že dle našeho názoru naplňují skutkovou podstavu některého z trestných činů schvalování trestného činu, podněcování ke spáchání trestného činu nebo podněcování k nenávisti vůči skupině osob,“ uvedla prezidentka Exekutorské komory.

„Nechceme omezovat svobodu projevu a nesouhlasné komentáře respektujeme. Tolerujeme rovněž časté komentáře s expresivními výrazy. Nemůžeme však přehlížet výroky, které schvalují násilné trestné činy a vybízejí k trestné činnosti.“ uvedla prezidentka Exekutorské komory. „Trestní oznámení jsme museli podat, abychom chránili naše kolegy: vykonavatele a další zaměstnance úřadů, kteří leckdy ve svém povolání riskují zdraví v zájmu vymáhaní práva,“ doplnila Fučíková ke zmíněnému kroku Exekutorské komory.

Je načase otevřít celospolečenskou diskusi
Už dříve Fučíková uvedla, že s podobnými komentáři se soudní exekutoři setkávají běžně, neboť práce soudního exekutora je nepopulární a vyvolává často negativní reakce. „To ale neznamená, že by měla společnost schvalovat útoky na naše kolegy, kteří vykonávají činnost, kterou na ně přenesl stát. Doposud jsme to spíše přecházeli, ale je na čase připomenout, že takové chování v pořádku není, a že naplňuje znaky trestného činu.“

Exekutorská komora chce současně dle svých slov otevřít celospolečenskou diskusi na téma, „kde vůbec je tolerovatelná míra nenávistných projevů v internetovém prostředí.“

Ke zmíněnému útoku došlo minulý týden v Plzni. O události Česká justice informovala. Na dva vykonavatele zaútočili tři muži během provádění výkonu soudního rozhodnutí. Jeden z vykonavatelů skončil s lehkým zraněním v plzeňské nemocnici. Pachatelé byli již Policií obviněni a jsou stíháni na svobodě.

Jana Rosůlková