Německá kancléřka Angela Merkelová Foto: Facebook

Německo obejde odpor ke kvótám, o přijetí cizinců chce jednat se starosty evropských měst a obcí

Spolkový ministr a vicekancléř Sigmar Gabriel, který je rovněž Merkelovou pověřený řízením tzv. imigrační krize v Německu, navrhuje jednat o přijímání žadatelů o azyl v EU nikoli s vládami národních států, ale přímo se starosty  jednotlivých evropských měst.

O novém návrhu z Německa informuje deník Die Welt. Podle něho Sigmar Gabriel (SPD) navrhuje radikální změnu v rozdělování žadatelů o azyl po členských zemích EU. Vzhledem k současné zablokované EU, co se týče přijetí povinných počtů azylantů z Asie a Afriky, by Evropská unie nadále o jejich přidělení nevyjednávala s jednotlivými vládami členských zemí, ale přímo se starosty evropských měst a obcí, popisuje nový německý plán Die Welt.

Podle Gabriela je „potřeba nekonvenčních nápadů, jak se dostat ze složité situace“. Gabriela podpořila stranická kolegyně a předsedkyně ústavní komise socialistické strany profesorka Gesine Schwanová i evropská poslankyně Maria Joao Rodriguesová.

Podle Die Welt je plán jednoduchý. Založen by byl na systému ekonomických  pobídek pro příjezdy žadatelů o azyl, které by obce a města nedostávaly od států, ale přímo od EU. Mohly by soutěžit o finanční pobídky na zajištění žadatelů o azyl, přičemž účast v systému by byla dobrovolná.

Součástí návrhu je fond, do kterého by přispívaly členské státy EU a byl by kontrolován Evropskou komisí a Evropskou investiční bankou.

Proč se jmenovaní politici vrhají do takového akce? Podle Die Welt jsou přesvědčeni, že mnoho měst a obcí v Evropě je otevřeno přijímání uprchlíků přesto, že to vlády jejích států odmítají.

(ire)