Spíše kritika zněla na dnešním jednání sněmovního ústavně-právního výboru vůči snaze ministerstva spravedlnosti zavést automatické a náhodné přidělování případů soudcům Foto: Eva Paseková

Zavedení elektronického generátoru: Důvěřujete více strojům, než lidem, kritizovali zástupci justice Pelikána

Bouřlivá atmosféra z úterního jednání justičního podvýboru o zavedení elektronického generátoru rozdělování věcí se přenesla i na čtvrteční schůzi ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Zástupci justice zkritizovali ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) za to, že jim nevěří a důvěru chce raději vložit do rukou strojů. Výbor debatu o vládní novele občanského soudního řádu přerušil, vrátí se k ní ve druhé polovině dubna.

Navrhovaná novinka spočívá v tom, že v konečné fázi výběru by případ náhodně přidělil soudci počítačový systém. Ministr Pelikán na úvod jednání ústavně právního výboru připomněl, jak funguje současný systém rozdělování případů mezi soudce, tedy princip rotačního kolečka. Nevýhodou podle něj je, že věci nepřichází jedna po druhé, ale ve větších dávkách. „Stanovení pořadí mezi těmito věcmi není na principu náhody, ale na pracovníkovi, který věci dále zpracovává transparentním systémem,“ uvedl ministr. Právě zde podle něj lidský prvek může někdy selhat a uspořádat rozdělení tak, aby věc dostal předem určený soudce. Současný systém tak má umožňovat manipulace a nahrává tak korupci.

Podle Pelikána bude i po zavedení generátoru nadále rozdělování věcí probíhat na stejném principu. Teprve ve chvíli dodání na podatelnu zadá náhodně specializaci, server elektronicky „hodí kostkou“. Ministr zdůraznil, že zavedení generátoru resort nemyslí jako projev nedůvěry, ale jako snahu pomoci justici.

Soudní EET?

Předseda ÚPV Jeroným Tejc (ČSSD) vnímá potřebu objektivity při rozdělování kauz. „Je otázkou, zda elektronický generátor obavy rozptýlí. Nepřál bych si, aby vzniklo soudní EET,“ reagoval na Pelikánova slova. Pokud by se generátor zavedl, měl by jeho provoz podle něj mít na starosti jiný orgán, než ministerstvo.

Velice ostře zhodnotil snahu zavést rozdělování věcí generátorem poslanec Marek Benda (ODS). „Celé to nedává vůbec žádný smysl. Advokáti se vždy naučí systém obcházet, podobných pokusů bylo více,“ řekl. Podle jeho názoru je nápad na zavedení generátoru za hranou a jde o snahu rozbít justici. Vy jste žádnými volbami neprošel, vy jste tu z vůle Andreje Babiše a střílíte do všeho,“ rozlobil se Benda.

Schůze se zúčastnil i ministr Pelikán Foto:EP

Jediný, kdo generátoru vyjádřil důvěru, byla bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD).

Rozdělování věcí není problémem justice

Po poslancích si vzali slovo zástupci justice. S ostrým stanoviskem vystoupil zejména předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Generátor je podle něj typickou ukázkou toho, jak se nemá tvořit právo. Návrh označil jako přílepek, protože podle něj nepatří do novelizace občanského soudního řádu. „Negativní důsledky převáží pozitiva. Připravil to někdo, kdo nerozumí justici,“ řekl Baxa směrem k Pelikánovi a vyjmenoval skutečné problémy, které jsou podle jeho názoru potřeba řešit. Jde o zákonná pravidla pro výběr soudců,



nové procesní kodexy nebo problematika přetížení soudů. „Všechno to jsou oblasti, kde existují rizika korupce. S plnou odpovědností tvrdím, že rozdělování věcí není problémem justice,“ dodal Baxa s tím, že nevylučuje selhání lidského faktoru při přidělování případů, ale účastníci řízení mají prostředky, jak se takovým věcem bránit.

Předseda NSS také předestřel argumenty ze svých oficiálních připomínek když uvedl, že ministerstvo nezpracovalo žádnou analýzu, proč je potřeba taková razantní změna organizace rozvrhů práce. Rozohnil se nad tím, že ministr v předkládaném materiálu kritizuje „podezřelé předsedy a zaměstnance se špinavýma rukama“, kteří mají manipulovat se spisy. „Ministerstvo říká, my jsme ti jediní důvěryhodní a jsme připraveni bojovat proti korupci pomocí strojů. Lidem nevěříme, věříme jen strojům a náhodě,“ uzavřel Baxa svůj projev a následně ještě připomněl, že Pelikán nerozumí rozdělování práce na soudech, protože s tím nemá žádné zkušenosti. „Tady nejde o věcné výhrady, ale o uraženou ješitnost zástupců justice,“ kontroval ministr.

Generátor je nebezpečná věc

Se stanoviskem předsedy NSS se ztotožnila i prezidentka soudcovské unie Daniela Zemanová. „Generátor je pro mě i pro Soudcovskou unii nebezpečná věc, která neodstraní korupci na soudech“ zdůraznila. I podle místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy by odpovědnost za rozdělování věcí měla být dána lidem, nikoliv strojům.

Poslanci nyní dostali prostor podávat k vládní předloze pozměňovací návrhy. Debata výboru by měla pokračovat na další schůze, která by se měla konat 18., nebo 20. dubna.

Novela by také měla snížit poplatek za antidiskriminační žaloby a zrušit specializaci Obvodního soudu pro Prahu 2 na řešení trestných činů v dopravě. Tyto trestné činy by měly nově projednávat všechny pražské obvodní soudy.

Eva Paseková