Ministerstvo spravedlnosti vyzývá veřejnost, aby se podílela na zprávě o stavu soudnictví

Už potřetí chce Ministerstvo spravedlnosti vydat statistickou zprávu o výkonnosti českého soudnictví. Nově chce do dokumentu zahrnout i připomínky „uživatelů“ justice. „Chceme proto vyzvat širokou veřejnost, aby se na podobě další výroční zprávy podílela a zaslala nám své podněty a připomínky,“ uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Statistiky začalo ministerstvo vypracovávat pod vedením exministra Roberta Pelikána. Výroční zprávy se podle něj lišily od obecně sdílených představ o české justici, o které například politici často říkají, že je pomalá.
„Konec kalendářního roku bývá tradičně ve znamení bilancování a uzávěrek. Stejně tak je tomu v případě justičních statistik. Počátkem nového roku pak začne oddělení justiční analýzy a statistiky Ministerstva spravedlnosti uzavírat a zpracovávat data za rok 2018, která jako každoročně poskytne veřejnosti v aplikaci infoData. Současně se také rozběhnou práce na Výroční statistické zprávě. Ta již potřetí nabídne široké veřejnosti statistická data znázorňující vývoj českého soudnictví, přehledné grafy, tabulky a komentáře,“ uvádí nyní resort na svých stránkách. Uplynulé dva roky podle mluvčího Vladimíra Řepky ukázaly, že statistická zpráva je cenným nástrojem pro hodnocení stavu české justice. Neukazuje totiž jen čistá data, ale díky srovnání s uplynulými lety a podrobnými komentáři dokáže odhalit problémové oblasti a odhadnout další vývoj.

Čtěte také: Pelikánova statistika: Soudy nejsou pomalé ani přetížené. Ženy ale nemají rovné příležitosti

Čtěte také: Soudci a soudkyně na okresních soudech stárnou, na mateřskou jich odchází méně

Z loňské zprávy vyplynulo, že zatímco u okresních soudů průměrná délka civilních řízení poklesla, u krajských soudů se v případě prvostupňových obchodních a občanskoprávních řízení natáhla z 958 na 1107 dní. Nejpomalejšímu ústeckému krajskému soudu trvají civilní řízení dokonce 2411 dní. Naopak nejrychlejší je s 580 dny soud českobudějovický, následuje středočeský krajský soud s 595 dny.

Průměrné délky řízení u jednotlivých krajských soudů (v počtu dní):

Soud Civilní řízení Trestní řízení
MS Praha 860 519
KS Praha 595 287
KS Č. Budějovice 580 811
KS Plzeň 1007 410
KS Ústí n. Labem 2411 417
KS Hradec Králové 1419 343
KS Brno 1021 341
KS Ostrava 1110 615
Celkem ČR 1107 480

 

U prvostupňových, tedy ne odvolacích, trestních řízení se loni prodloužila délka jak u okresních, tak i u krajských soudů. V okresech vzrostla jen mírně ze 196 na 201 dní, avšak u krajských soudů byl nárůst výrazný: z předloňských 396 na 480 dní.

Připomínky resort uvítá do 31. 1. 2019 na e-mail [email protected]. První dvě výroční zprávy a řadu dalších zajímavostí z oblasti justičních statistik a analýz naleznete zde.

(epa)