Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Zeman nevydá požadovaný pokyn, aby státní zástupci častěji požadovali zabavení aut problémovým řidičům

Podruhé ve dvou dnech se nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dostal do sporu s vedením Ministerstva spravedlnosti. Poté, co ve středu kritizoval odklon ministerstva od schváleného věcného záměru zákona o státním zastupitelství, ve čtvrtek se vyjádřil kriticky k výzvě ministrů spravedlnosti a vnitra, aby vydal pokyn k častějšímu návrhu na zabavování aut zfetovaným a opilým řidičům. Podle Zemana není takové opatření všelékem.

Nejvyšší státní zástupce se požadovaný pokyn obecné povahy, který by státní zástupcům ukládal, aby soudům častěji navrhovali propadnutí automobilu ve prospěch státu, vydat nechystá. Je přesvědčen, že podobné opatření není řešením dané situace. „Pokud by ministerstvo spravedlnosti společně s resortem vnitra chtělo upravit stávající soudní praxi ve směru k intenzivnějšímu ukládání trestu propadnutí věci, pak by bylo nutné novelizovat trestní zákoník tak, aby povinně stanovil, že v určitých specifikovaných případech bude tento trest zpravidla ukládán. Takové ustanovení by přirozeně omezilo prostor pro samostatné uvážení soudu,“ uvedl Pavel Zeman.

Nejvyšší státní zástupce dává přednost ukládání přísnějších postihů při opakovaném přistižení při jízdě pod vlivem návykových látek. Spojeno by mělo být s trestem vězení, v němž řidič povinně absolvuje léčbu své závislosti.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se na častějším zabavování vozidel dohodli na společné schůzce počátkem tohoto týdne. Válková v reakci na Zemanovo vyjádření řekla ČTK, že s ním souhlasí v tom, že zabavování aut není všelék. „Jestliže je pan nejvyšší státní zástupce přesvědčen o tom, že jeho státní zástupci postupují důsledně a striktně ve všech obdobných případech, nebudu ho samozřejmě nutit k vydání obecného pokynu. Osobně si ale myslím, že rezervy tu jsou, a to nejen u státních zástupců, ale i u soudů a policie,“ řekla ministryně.

Podle Zemana musí být v každém jednotlivém případě pečlivě zkoumány podmínky, za kterých lze tento trest uložit, obecně je však třeba důsledně přihlížet k podmínce přiměřenosti trestního postihu. Aby bylo uložení trestu propadnutí věci dostatečně efektivní, je podle nejvyššího státního zástupce nutné, aby policie zajistila vozidlo bezprostředně po spáchání činu. „V těchto případech se policie v minulosti často potýkala s problémem uskladnění a udržování zajištěných vozidel až do doby pravomocného skončení rozsudku,“ uvedl Zeman.

Podle něho je také otázkou, zda zajišťování vozidel a jejich následné propadnutí je skutečně dostatečně účinným řešením tohoto druhu kriminality. Zmínil zejména osoby, které páchají trestnou činnost pod vlivem návykové látky, vozidla často mění, nebo nejsou jejich vlastníky. „Ve většině případů jde o vozy zanedbatelné hodnoty, a stát se tak v konečném důsledku postará o jejich ekologickou likvidaci na náklady daňových poplatníků,“ řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Robert Malecký