Komisařka EK Věra Jourová Foto: archiv KDU-ČSL

Kandidát na generálního advokáta zatím před poslance nepředstoupí

Výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu zatím neobdržel od ministerstva spravedlnosti žádný požadavek, aby ve veřejném slyšení projednal nebo se jakkoli jinak vyjádřil k nominaci Michala Bobka na funkci generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie. Z jednacího řádu Poslanecké sněmovny ovšem vyplývá, že tento výbor nemá ze zákona psanou povinnost nominaci na generálního advokáta ESD projednávat či se k ní vyjadřovat, na rozdíl od funkce soudce Soudního dvora EU nebo komisaře Evropské komise, domnívá se Výbor.

Před Výbor pro evropské záležitosti musela předstoupit prof. Irena Pelikánová, když se ucházela o funkci soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU nebo Věra Jourová, když kandidovala na funkci komisařky Evropské komise. Jak vyplývá z jednacího řádu poslanecké sněmovny, kandidát na funkci generálního advokáta není v zákoně jmenován mezi personáliemi, které výbor projednává, ačkoli jde o jednu z nejvyšších pozic srovnatelnou se soudcem Soudního dvora EU a s totožnými nároky. Informaci pro České justici uvedla tajemnice Výboru.

„Výbor pro evropské záležitosti PS PČR v současnosti nemá na svém programu zařazeno slyšení českého kandidáta na funkci GA ESD vzhledem k tomu, že o to zatím nebyl Ministerstvem spravedlnosti požádán. Pokud MS požádá o projednání této nominace, bude slyšení zcela jistě na program VEZ zařazeno,“ uvedla tajemnice Výboru Eva Kubíčková, která ovšem v této souvislosti ocitovala jednací řád:

Z Jednacího řádu PS podle §109c totiž vyplývá, že „Vláda předkládá výboru pro evropské záležitosti k projednání personální nominace na evropského komisaře, soudce Evropského soudního dvora a nominace do orgánů EIB a EBRD za Českou republiku,“ uvedla s tím, že Výbor pro evropské záležitosti nebude z těchto důvodů nijak konat ani vyvíjet žádnou aktivitu v souvislosti s nominací na generálního advokáta, jak o ni rozhodla komise ministerstva spravedlnosti. Aby to nebylo tak jednoduché, Výbor konat bude, pakliže o to bude vládou nebo ministerstvem požádán a je připraven uspořádat veřejné slyšení i v mimořádném termínu, sdělila tajemnice výboru Eva Kubíčková České justici.

Jednací řád Poslanecké sněmovny Parlamentu v patnácté části pod názvem Projednávání záležitostí Evropské unie říká v §109 c doslova toto:

§ 109c
(1) Vláda předkládá výboru pro evropské záležitosti k projednání personální nominace na evropského komisaře, soudce Evropského soudního dvora a nominace do orgánů EIB a EBRD za Českou republiku.
(2) Personální nominace do orgánů Evropské unie výbor pro evropské záležitosti projedná dříve, než o nich vláda přijme konečné rozhodnutí.

Evropský soudní dvůr je vrcholný orgán Evropské unie založený Smlouvou o fungování EU.

Komise ministerstva spravedlnosti, v níž kromě ministryně spravedlnosti zasedl i ministr zahraničních věcí, předsedové Ústavního soudu, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu, dále vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU, náměstek ministryně spravedlnosti pro úsek mezinárodní a ústavněprávní, předseda České advokátní komory a děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, vybrala jako nominanta na funkci generálního advokáta ESD sedmatřicetiletého funkčního profesora evropského práva mgr. Michala Bobka už 13. října 2014.

Návrh ministryně spravedlnosti na jmenování kandidáta a jeho náhradníků na generálního advokáta bude nyní předložen výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k projednání, uvedlo ministerstvo spravedlnosti před jedenácti dny. To se zatím nestalo. Návrh ministryně spravedlnosti musí také projednat a schválit vláda.
Irena Válová