Týden v české justici: Začátek roku přinesl několik důležitých soudních rozhodnutí

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Česká média se v minulém týdnu znovu ohlížela za důležitými událostmi v justičním prostředí za uplynulý rok a připomínala novinky roku stávajícího. Tématem byly též změny, které přinese malá novela občanského zákoníku, pokrok v kauze Jany Nečasové, a v neposlední řadě i několik rozhodnutí tuzemských soudů.

S nejdůležitějšími změnami v právním řádu v novém roce seznámil čtenáře týdeník Ekonom. Ve výčtu norem bylo možné najít například některá nově platná ustanovení občanského zákoníku týkající se katastru nemovitostí, zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, novelu živnostenského zákona či změnu zákona o elektronických komunikacích. Zatímco podle některých z nich se již postupuje, jiné jsou stále ve stádiu příprav. V dalším textu pak Jan Januš navíc zdůraznil důležitost budoucí role Ústavního a Nejvyššího soudu v interpretaci zamýšlených legislativních změn, se kterými i letos jistě přijde ministryně spravedlnosti Helena Válková a její náměstek Robert Pelikán.

Názory významných představitelů českého justičního prostředí přinesl v souhrnné anketě server Česká justice. Oslovené osobnosti, mezi kterými nechyběla ministryně Helena Válková, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala či zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček, odpovídaly na tři otázky týkající se nejvýznamnějších událostí a osobností uplynulého roku a výhledu na rok následující. Anketa jako celek přinesla mj. různé pohledy na občanský zákoník a úmysly jej novelizovat a také odhalila mnohdy nepříliš pozitivní hodnocení práce ministerstva spravedlnosti.

Fungování Ústavního soudu se v minulém roce neslo především ve znamení personální obměny. Jak podotkl Kristián Léko v pondělních Lidových novinách, noví soudci se teprve zabydlují, a i proto se mohl minulý rok zdát na zajímavé kauzy či doktrinální názory poněkud skoupý. Mezi významnější rozhodnutí lze podle Léka zařadit zrušení dvacetimilionové kauce pro distributory pohonných hmot či přiznání paušální náhrady hotových výdajů i účastníkovi nezastoupenému advokátem.

Týdeník Ekonom se zabýval klíčovými body chystané akutní novely občanského zákoníku. V článku shrnul stěžejní změny a popsal situace, jichž by se mohla novela týkat. Půjde pro ilustraci o opětovnou možnost (za jistých podmínek) uzavřít pracovní vztah s nezletilým, prodloužení maximální doby pro omezení svéprávnosti nebo o vítanou změnu týkající se formy plných mocí v obchodním právu.

ČRo se pak ve svém vysílání zaměřil na jeden z bodů z tzv. velké novely zákoníku – konkrétně na znovuzavedení nutnosti investovat při zakládaní nové společnosti s ručením omezením 200 tisíc korun. „Je to móda, která byla před deseti lety v Evropě. Nikdy s tím dobré zkušenosti nebyly. Pozitivní efekt z toho nevyplynul, více lidí do podnikání nevstoupilo,“ komentoval náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán současný stav, kdy k založení „eseróčka“ stačí jedna koruna. Návrh se však dočkal kritiky od právníka Bohumila Havla, podle kterého je myšlenka v rozporu s tím, kudy se vyvíjí evropské obchodní právo.

Vít Veselý se zřejmě stane předsedou Okresního soudu v Novém Jičíně. Zprávu o úspěchu Veselého v opakovaném výběrovém řízení přinesla minulé pondělí např. MF DNES či Česká televize. „Výsledky obou řízení jasně dokazují, že veškeré pochybnosti byly liché,“ sdělil Veselý, který teď musí počkat na oficiální vyjádření od soudcovských institucí a poté už jen na samotné jmenování ministryní Válkovou. Opětovně byla připomínána i kritika, která mířila ze strany Soudcovské unie a novojičínské soudcovské rady na adresu jak samotného Veselého, tak i průběhu výběrového řízení.

Česku možná hrozí neúspěch v případě kandidatury Michala Bobka na post generálního advokáta Soudního dvora EU. Hospodářské noviny přinesly ve středu názory předních českých odborníků, kteří se shodují v tom, že respektovanému profesorovi evropského práva chybí dostatečná praxe ve vrcholných justičních funkcích. „Obávám se, že si Česko může v historicky krátké době už podruhé naběhnout na vidle,“ připomněl dřívější odmítnutí Petra Mlsny na funkci soudce europoslanec Pavel Svoboda /KDU-ČSL/. Bobka se naopak zastal předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Tématu se ve čtvrtek podrobně věnoval i server Česká justice, který přinesl podrobnosti k hlasování o Bobkově nominaci na půdě Výboru pro evropské záležitosti.

Nelehký úkol má před sebou podle pondělních Lidových novin vláda Bohuslava Sobotky. List k tomuto závěru došel v článku, jehož součástí byl souhrn toho nejpodstatnějšího z více než 160 legislativních počinů, které si současný kabinet naplánoval pro rok 2015. Tvrdý boj se čeká zejména při vyjednávání zákona o státním zastupitelství nebo konečné podoby větší z novel občanského zákoníku. Nejdůležitější změny bude mít na programu ministerstvo spravedlnosti, největší množství zákonů pak plánuje poslat do parlamentu resort ministra Babiše. Ministerstvo financí by už v lednu mělo předložit mj. zákon o prokazování původu majetku. Na tento zákon a další akty ovlivňující ochranu soukromí se v článku pro server Hlídacípes.org zaměřil Robert Malecký.

Časově omezený mandát soudců by mohl výrazně ohrozit nezávislost justice. Minulý týden před tím varoval místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala, čehož si ve stručnosti všimly čtvrteční Hospodářské noviny. Cestu ke zlepšení stavu soudnictví vidí Fiala v důslednějším postihování excesů a ve změnách v kárném postupu vůči soudcům.

Blížícím se zvolením„superúředníka“ anabáze kolem služebního zákona nekončí. Jak se ukázalo, spokojená s obsahem normy není Evropská unie, která v případě ponechání nedostatků hrozí nevyplácením dotací v následujících letech. Deník E15 tak ve čtvrtek vyzdvihl nutnost zvolení šéfa úředníků v co nejkratší době, aby se již na změnách mohl podílet. Lidové noviny pak ještě v pátek avizovaly schůzku se zástupci EU na ministerstvu pro místní rozvoj.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci oznámilo, že uzavřelo trestní spis v jedné z nejznámějších tuzemských kauz kolem Jany Nečasové. Konkrétně se jedná o obvinění Nečasové a lobbisty Ivo Rittiga z úniku utajovaných zpráv BIS. „V první polovině února by tedy mohla být podána obžaloba,“ citovala v pátek slova šéfa odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petra Šeredy MF DNES.

Zájem médií vyvolala i kauza brněnského internetového piráta Reného Rozmahela, který měl způsobit škodu přesahující 11 milionů korun. V pondělí večer informovala ČTK o tom, že Nejvyšší soud již dříve rozhodl o vrácení případu k Městskému soudu v Brně s odkazem na nepřijatelnost způsobu výpočtu škody. Metoda, kdy je počet stažení nelegální kopie vynásoben cenou díla na originálním nosiči, nevyjadřuje podle rozhodnutí reálné ztráty nositelů práv. Tématu se v úterý věnovaly např. Lidové noviny, MF DNES či deník Právo.

Robert Malecký se na serveru Česká justice zaměřil na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v případu bývalého příslušníka BIS. Ten prováděl machinace s pohonnými hmotami a službu připravil o 86 tisíc korun. Trestní stíhání za tento přečin však zastavil Obvodní soud pro Prahu 4 s tím, že na posuzovaný případ dopadá zásada „ne bis in idem“ (tj. zákaz nového stíhání obviněného pro týž skutek), neboť ve věci rozhodl příslušný služební funkcionář BIS. S tím však nesouhlasil Pavel Zeman a nyní i Nejvyšší soud, který věc Obvodnímu soudu vrátil.

Zrušením části zákona o nemocenském pojištění skončil spor muže a ČSSZ o nepřiznání nároku na dávku. Případ se postupně dostal až k Ústavnímu soudu, který argumentoval omezením práva na přístup k soudu vyplývající z Listiny Základních práv a svobod. Lidé by tak měli mít nárok na soudní přezkum, pokud dojde ke sporům o dávky, shrnul v úterním vydání deník Právo či server Česká justice.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

13.1.2015
14:30
Podvýbor ústavně právního výboru pro Ústavu ČR a parlamentní procedury pořádá v pořadí 6. schůzi, na které proběhne diskuse ke zvažovaným změnám Ústavy ČR.
14.-15.1.2015  Značně obsáhlou agendu má schůze sněmovního ústavně právního výboru. Ve středu se bude jednat mj. o změnách v zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob a probírán bude Plán legislativních prací ministerstva spravedlnosti. Ve středu je pak na programu diskuze o změnách některých zákonů v souvislosti s účinností rekodifikace soukromého práva či hned několik návrhů novel občanského soudního řádu.
15.1.2015
10:00
Na programu jednání vlády je např. návrh změn v zákoně o svobodném přístupu k informacím. Ministryně spravedlnosti Helena Válková pak bude vládu informovat o aktuálním stavu návrhů novelizace legislativy, která by v souladu s požadavky orgánů EU vedla ke snížení nákladů nutných k založení podniků (více informací např. zde).
15.1.2015
13:00
Podvýbor pro podnikatelské prostředí bude na své schůzi probírat právní ochranu investic českých podnikatelů v zahraničí.

hi-banner