Nekonečný příběh: Apple a jeho soudy, tentokrát se švédským Ercicssonem. Ilustrační foto: Todayiphone

Vikingové versus vizionáři a další malé velké zprávy

Ericsson se zlobí, Apple jde před další soud. Indie a ženy – příběh, který nechcete znát. Potopit uprchlíky nejspíš povoleno. V práci legraci, i když je to Pentagon.

Každý den vyjde slunce a Apple se bude soudit

Švédská společnost Ericsson podala v Německu, Velké Británii a Nizozemí žalobu na společnost Apple kvůli problémům s licencováním technologických patentů.

Ericsson podle ctihodné britské BBC uvedl, že představitelům Apple nabídl řešení sporu pomocí rozhodčího řízení, v rámci něhož by mohlo být dosaženo mezi firmami „globální licenční dohody“, avšak Apple na nabídku nereagoval. „Apple i nadále využívá technologie Ericssonu, aniž by je mělo řádně licencované,“ řekl Chief Intellectual Property Officer Ericssonu Kasim Alfalahi. „Naše technologie jsou používány u řady komunikačních zařízení, která jsou v současné době na trhu. Jsme si jisti tím, že sody v Německu Velké Británii a Nizozemí nám pomohou tento spor spravedlivě vyřešit.“

Mluvčí Apple se odmítla k novým žalobám vyjádřit a pouze odkázala na prohlášení z února tohoto roku. Zde Apple uvedlo, že se mu nepodařilo s Ericssonem „dohodnout na férových podmínkách, za nichž by bylo možné patenty licencovat.“ Ericsson na Apple podal kvůli porušování patentů žalobu již v polovině ledna v USA. Pokud by soudy rozhodly ve prospěch Ericssonu, muselo by Apple švédské firmě podle odhadů analytiků ročně platit za licencování patentů 240 – 725 milionů dolarů.

Další zprávy o Applu si můžete přečíst třeba ZDE; pokud máte zájem o hlubší vhled do nekonečných sporů společnosti s konkurencí, rozklikněte si tento odkaz.

Exkurze do Indie, pouze pro silné povahy

Patnáctiletou dívku z indického města Greater Noida zaživa upálil její strýc za to, že se bránila znásilnění a odmítla přistoupit na vydírání. Peníze strýc požadoval výměnou za to, že nezveřejní záběry z toho, jak ji znásilnil před osmi měsíci.

Policie zatkla muže, jeho manželku a jejich další dva sousedy. Obvinila je z vraždy a spoluúčasti na vraždě. Dívku podle ní před osmi měsíci několikrát znásilnili a pořídili při tom několik fotografií, ze kterých následně vyrobili video.

„V sobotu ráno si strýc a teta zavolali dívku k sobě domů, kde ji muž před zraky manželky pokusil opět znásilnit. Když odmítla, začali ji vydírat,“ popsal za policii Arvind Kumar. Dívčina teta po ní chtěla výkupné 5000 rupií (1900 korun) za to, že video nezveřejní a veřejně tak neponíží její rodiče.

Když dívka nepřistoupila na vydírání, zaútočili na ni. „Podle rodiče oběti ji obviněný polil benzinem a zapálil,“ uvedl policista. Sousedé, kteří zaslechli křik, plameny uhasili a okamžitě ji odvezli do nejbližší nemocnice. Žádná z místních nemocnic však nemá popáleninové oddělení, dívka tak na své popáleniny na 90 procentech těla zemřela. Dívčin příbuzný tvrdí, že dívku nezapálil on, ale spáchala sebevraždu.

Velká Británie chce potápět lodě s uprchlíky

Návrh na “řešení kritické situace ohledně uprchlictví” počítá s tím, že operaci EU by velela Itálie a účastnilo by se asi deset zemí EU včetně Británie, Francie a Španělska.

Cílem má být ničit převaděčům jejich lodě a zabránit jim v dalším nelegálním převážení lidí. K tomu účelu budou do operace zapojena i vojenská plavidla včetně britské válečné výsadkové lodě Bulwark, která je nyní u Malty, a také vojenských vrtulníků.

Kritici ale upozorňují, že s převaděči spolupracují také členové radikálních skupin, které působí v Libyi a k nimž patří rovněž Islámský stát. Ty mají dělostřeleckou techniku a protiletecké baterie poblíž pobřeží. Útok na lodě EU by mohl do operací zavléct také NATO.

Federica Mogheriniová, která řídí zahraniční politiku EU, bude v pondělí o plánech unie informovat Radu bezpečnosti OSN. Mogheriniová minulý týden navštívila Peking a ujistila se, že Čína nemá v úmyslu rezoluci k vojenské operaci ve Středomoří vetovat.

Její spolupracovníci věří, že se podaří zabránit také ruskému vetu. Itálie, která má o operaci největší zájem, protože se potýká s největším počtem běženců, oznámila, že Rusové jsou připraveni spolupracovat.

Libyjský zástupce při OSN řekl, že s ním plány unie nikdo nekonzultoval. O migrační politice budou 18. května jednat ministři zahraničí EU a po nich pak v červnu účastníci summitu EU.

Zaměstnanci Pentagonu zneužívali služební kreditky k nemravnostem

01 pentagonNěkteří zaměstnanci Pentagonu využívali své služební kreditní karty i pro soukromé účely. Inspekční zpráva objevila, že si za vládní peníze pořizovali erotické služby a hráli hazardní hry, uvedl server CNN.

Podle pracovníka ministerstva obrany zatím neuveřejněné zprávy zaměstnanci utratili v kasinech téměř milion dolarů (24,5 milionu korun) a za poplatky v „zábavních podnicích pro dospělé“ téměř sto tisíc dolarů (2,45 milionu korun).

Auditoři však mluví o to, že zjištění je spíše než velký finanční problém pro zaměstnance poněkud trapné a šlo jen o jednotlivce. „Každé zneužití je potřeba brát vážně, ale v poměru k částkám, které se vynakládají na cestovní výlohy, je tato částka velmi malá,“ řekl CNN úředník.

Podle něj už byla u většiny případů přijata disciplinární opatření a zaměstnanci museli navíc „vypůjčené“ částky vrátit.

Ondřej Fér, Ekonomický deník