Katastrální mapa

V katastru je přes 25 tisíc budov neexistujících státních institucí

V katastru nemovitostí je zapsáno přes 25.000 nemovitostí vedených na 1380 neexistujících či likvidovaných státních institucí. Vyplývá to z údajů nově vytvořené Mapy majetku státu, informovalo dnes ministerstvo financí. Podrobnější informace o projektu představí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na úterní tiskové konferenci.

Z červencové analýzy majetkového úřadu v Centrálním registru administrativních budov (CRAB) vyplývá, že na nájmech a údržbě administrativních budov užívaných státem by se mohlo ušetřit až 361,5 milionu korun. Podle dat by se z 358.600 čtverečních metrů kancelářské plochy mohlo ušetřit skoro 85.000 metrů v Praze, 44.200 metrů v Brně, 14.200 metrů v Plzni a 11.500 metrů čtverečních v Ostravě. Systém CRAB byl spuštěn v říjnu 2012 a dává přehled o více než 3800 objektech užívaných organizačními složkami státu a státními organizacemi.

Na tiskové konferenci bude úřad také informovat o úspornějším rozmístění státních úředníků, výsledcích hospodaření úřadu nebo o chystaném prodeji areálu na náměstí Republiky. Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dosáhly letos k polovině srpna 765,5 milionu korun, zatímco loni za stejné období to bylo 523 milionů korun. Na celý rok přitom počítá státní rozpočet s příjmy úřadu 760 milionů korun.

Veřejná dražba areálu budov bývalého kláštera na náměstí Republiky v Praze se uskuteční 30. září. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude za objekt požadovat minimálně 790 milionů korun. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) si informační memorandum k prodeji vyzvedlo asi 70 subjektů. Mezi nimi jsou zájemci z USA či Švýcarska. Úkolem ÚZSVM je zastupovat Českou republiku v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. ÚZSVM rovněž jedná v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří. V některých řízeních vystupuje jako žalobce, v jiných jako žalovaný.

(čtk)