Náramky pro odsouzené jsou na českém ministerstvu zřejmě prokleté Foto: archiv

Náramky pro odsouzené jsou ve skluzu, ministerstvo prodloužilo tendr o dva měsíce

Probační a mediační služba přistoupí ke změně podmínek tendru a prodlouží přibližně o dva měsíce lhůtu pro podání nabídek ve veřejné zakázce na Elektronický monitorovací systém (EMS) pro trestní justici. Ministerstvo v tiskové zprávě tvrdí, že tak zakázku otevře více uchazečům.

Důvodem prodloužení stávající lhůty je podle ministerstva množství došlých žádostí o dodatečné informace od zájemců o zakázku a s tím spojená nutnost upřesnit zadávací podmínky tendru. „Vybrat co nejkvalitnějšího a zároveň co nejlevnějšího dodavatele ve zcela transparentním zadávacím řízení představuje jasnou prioritu, jíž se musíme řídit, a to i za cenu, že projekt nabere oproti původnímu plánu jistý skluz. Důvodem je především to, aby určité změkčení podmínek umožnilo podat nabídku co nejširšímu okruhu kvalitních dodavatelů. Pevně věřím, že na konci zadávacího řízení nebudeme v žádném případě litovat, že jsme soutěž prodloužili,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).
Mezi parametry, které budou upraveny, podle něj patří například požadavky na alkohol testery tak, aby odpovídaly studii proveditelnosti a zároveň možnostem trhu.

Ještě před třemi týdny přitom náměstek pro vězeňství Vladimír Zimmel tvrdil, že projekt odstartuje na začátku roku 2016. Vězeňské prostory opět přestávají dostačovat počtu odsouzených, kteří si v nich odpykávají odnětí svobody a náramky by takovému stavu mohly ulevit.

Probační a mediační služba (PMS) vypsala výběrové řízení na dodávku systému elektronického monitoringu vězňů 5. srpna. Na právní poradenství si resort zvolil AK Kinstellar, v níž pracuje ministrův poradce Stanislav Mečl.

Celý proces schvalování zakázky na pořízení elektronického monitorovacího systému odsouzených (EMS) provází na Ministerstvu spravedlnosti zmatky a až křečovitá snaha o utajení. Ministerstvo se například při vyhlašování zakázky na EMS dopustilo poměrně kuriózní chyby: zahájení plnění zakázky bylo v zadávací dokumentaci posunuto o rok.
Materiály do vlády, které se nákupu týkají, jsou utajovány a ministerstvo samo odmítá sdělit základní ekonomické údaje k celé zakázce. Zdůvodňuje to tím, že tak vysoutěží lepší výslednou cenu.

(epa)