Prezident Miloš Zeman Foto: hrad.cz

Pelikán má štěstí: Na mimořádný výbor nedorazí předsedové soudů, navštíví je Zeman

Nejen poslanci ústavně právního výboru (ÚPV) vyjadřovali nelibost nad tím, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nechodí na schůze, kde se projednávají klíčové zákony z pera ministerstva. Na mimořádné zasedání ÚPV, které proběhne 12. listopadu, se chystali mimo jiné i předsedové nejvyšších soudů. Budou ale muset zůstat v Brně. Na návštěvu se tam totiž v tento den chystá prezident Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman navštíví podle informací České justice Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, Nejvyšší státní zastupitelství i Ústavní soud. „Mohu potvrdit, že pan prezident v tento den navštíví Brno za účelem setkání s představiteli justice a naváže tak na setkání například s předsedy profesních komor a dalších představitelů vrcholných institucí České republiky,“ potvrdil návštěvu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že přesný program návštěvy se ještě ladí.

Podle předsedy ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny je shoda termínů obou akcí dílem náhody. „Termíny nebyly koordinovány a jedná se o náhodu, nikoliv o úmysl. Účast představitelů nejvyšších soudů by jistě mohla přinést živou diskuzi. Nicméně výbor je od počátku svoláván především za účelem debaty o prioritách resortu mezi poslanci a ministrem. Proto by základní koncept a důvod svolání mimořádného výboru s ministrem neměl být ohrožen,“ myslí si Jeroným Tejc (ČSSD). Rozladění nad Pelikánovými absencemi na schůzích gesčních výborů vyvrcholilo na zasedání Podvýboru pro justici a justiční samosprávu, který byl ministrovou neúčastí v podstatě paralyzován.

K návštěvě prezidenta se zatím jednotlivé instituce příliš nechtějí vyjadřovat. „Je nám známo, že pan prezident ve vámi zmíněném termínu plánuje návštěvu v Brně, nicméně žádnými konkrétními informacemi o programu této návštěvy v tuto chvíli bohužel nedisponujeme,“ reagovala na dotaz České justice mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. S předsedou Pavlem Rychetským bude mít Zeman jistě mnoho témat k diskuzi. Už dříve prohlásil, že by si ho přál jako svého nástupce. Nedávno na Ústavní soud na jeho návrh přišel Jaromír Jirsa, nyní Zeman požaduje doplnění soudu akademikem Josefem Fialou.

Nejvyšší soud chce podle mluvčího Petra Tomíčka prezidenta seznámit s tím, jak se změnilo jeho fungování po lednovém jmenování Pavla Šámala předsedou soudu. „I když pan prezident není ve své funkci na návštěvě Nejvyššího soudu poprvé, byl zde už v květnu 2013, znovu se setká se soudci a v plánu je opět prohlídka budovy. Od návštěvy pana prezidenta před dvěma lety přibylo u Nejvyššího soudu několik desítek asistentů soudců. Proto je ještě důležitější, aby se co nejdříve dostavěla přístavba přiléhající k současnému sídlu. Ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti bychom se mohli dočkat nového zázemí pro 100 soudců, asistentů a úředníků zhruba v polovině roku 2018. Neznamená to ale, že by Nejvyšší soud přestal usilovat o přestěhování celé instituce, nejlépe ještě více do centra Brna. Noví asistenti mají u Nejvyššího soudu pomoci zvládnout soudcům jejich obrovskou agendu a urychlit jednotlivá soudní řízení. I to se daří, pana prezidenta seznámíme s konkrétními statistikami,“ dodal Tomíček.

Detaily návštěvy zatím teprve připravují na NSS i NSZ. „K průběhu návštěvy pana prezidenta Zemana v Brně zatím nemám k dispozici žádné bližší podrobnosti kromě stručné informace, že by měl pan prezident navštívit mj. i NSZ. Proto vám bohužel v tuto chvíli nemůžu sdělit víc,“ řekl pouze mluvčí NSZ Petr Malý.

Eva Paseková