Prezident navštíví v listopadu soudy v Brně Foto: hrad.cz

Týden v české justici: Předsedové soudů se chystají na návštěvu prezidenta

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

 I poslední říjnový týden přinesl řadu zajímavých zpráv a článku týkající se tuzemského justičního prostředí. Pozornost opět poutal zákon o státním zastupitelství, stejně jako současný stav v oblasti exekucí. Dále byl rozebírán i vzrůstající počet odposlechů, zakázka ministerstva spravedlnosti na volání či aktuálně připravované novely.

Mimořádné zasedání ústavně-právního výboru, které se koná 12. listopadu, a kterého by se měl konečně účastnit i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, proběhne s nejvyšší pravděpodobností bez přítomnosti předsedů nejvyšších soudů. Jak uvedl ve čtvrtek server Česká justice, do Brna se totiž ten samý den chystá na návštěvu prezident Miloš Zeman. Pelikánovi se tak teoreticky o něco sníží tlak, jemuž bude na jednání výboru zřejmě vystaven.

Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory, odpovídala v pondělním vydání Lidových novin na otázky Jana Januše. Od tématu zlepšení pověsti exekutorů, přes často probíranou teritorialitu se rozhovor stočil až k existenčním problémům některých exekutorských úřadů. „Není prostor na snižování exekutorského tarifu, ale spíše na jeho zvýšení. Zvláště když se na nás přenášejí stále další povinnosti, a to bez nároku na jakoukoliv odměnu,“ kritizovala záměr ministerstva spravedlnosti Fučíková.

Jan Januš dále v pondělních Lidových novinách poukázal na zajímavost týkající se personálního obsazení Ústavního soudu. Pokud totiž Senát v prosinci schválí – a lze to s největší pravděpodobností očekávat – Josefa Fialu na pozici ústavního soudce, bude soud zcela obsazen kandidáty současného prezidenta Zemana. Pozornost odborné veřejnosti se však upíná k osobě nového předsedy soudu, jehož bude muset prezident v budoucnosti jmenovat.

Dušan Šrámek se v pondělí na stránkách České justice věnoval kritice, jež se snáší na připravovanou novelu zákona o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů. „K záměru Ministerstva spravedlnosti trestat insolvenční správce před Nejvyšším správním soudem se stavím zásadně odmítavě.  Především zdůrazňuji, že NSS nebyl vůbec ani předem, ani následně ministerstvem informován o tomto záměru,“ vadí předsedovi NSS Josefu Baxovi chyby v postupu ministerstva.

Zprávu o odvolání dvou exekutorů z funkcí přinesl zkraje týdne server Právní rádce. Oldřich Svoboda z Hradce Králové a Ivan Nedbálek z Ostravy byli potrestáni za nerespektování pokynů komory a průtahy v řízení, resp. v druhém případě za vysoké dluhy a další nedostatky v činnosti. Doposud uděloval Nejvyšší správní soud za prohřešky pouze pokuty, k odvolání z funkce sáhl poprvé.

Senioři by měli podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána mít automaticky nárok na větší ochranu a citlivé zacházení. Zohlednit by to měla připravovaná novena zákona o obětech trestných činů. „Rozšíření kategorie zvlášť zranitelných obětí na osoby vysokého věku vychází ze skutečnosti, že se senioři stávají s narůstající intenzitou oběťmi nejrůznějších forem trestné činnosti, zejména majetkového charakteru,“ zaznělo v důvodové zprávě, na kterou odkázal v úterním vydání deník Právo.

Na jistý paradox související s klesajícím počtem trestných činů na jedné straně a naopak zvyšujícím se počtem odposlechů na straně druhé poukázal Dušan Šrámek v pátečním výtisku E15. Podle autora by mělo vždy záležet, zda policii a státnímu zástupci použití odposlechů povolí, nicméně se stalo praxí, že někteří soudci odposlechy přiklepnou téměř pokaždé.

MF DNES v úterý referovala o sporu, jenž se rozhořel mezi dvěma českými telefonními operátory. Předmětem konfliktu se stala zakázka na poskytování telekomunikačních služeb pro českou justici. Vodafone, který v tendru neuspěl, napadl postup při zadávání podmínek u antimonopolního úřadu. Vítězná Telefónica O2 si tak bude muset na přidělení zakázky počkat.

Do politických a historických konotací zasadil Bohumil Pečinka současný boj o moc mezi státním zastupitelstvím, ÚOOZ a GIBS magazín Reflex. Podle autora článku by však skutečný průlom do bezpečnostních otázek mohl přinést až nový zákon o státním zastupitelství.

Příbuzenský vztah mezi soudcem a obviněným není podle rozhodnutí Nejvyššího soudu překážkou pro to, aby mohl soud o případu rozhodnout. „Je věcí profesionality každého soudce, aby i v takovémto případě byl schopen rozhodovat nezávisle a nestranně,“ zaznělo v odůvodnění usnesení NS. Bližší podrobnosti o případu poskytla čtenářům v pondělí server Česká justice.

hi-banner

OČEKÁVANÁ AGENDA:

2. 11. 2015 10:00 Ministr spravedlnosti Robert Pelikán přinese na schůzi vlády návrh novely zákona o obětech trestných činů. Kabinet se dále bude zabývat i návrhem skupiny poslanců na vydání ústavního zákona o referendu o vystoupení ČR z EU.
3. 11. 2015 9:30-14:30 Senátorský ústavně právní výbor pořádá konferenci na téma „Sport a právo“. Zazní zde mj. podrobnosti o aktuálních zásadních otázkách týkající se legislativních změn v oblasti sportu či o trestněprávních aspektech sportu. Mezi řečníky bude i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s příspěvkem o hranicích hry a trestného činu.
3. 11. 2015 15:00 Zasedá Stálá komise pro kontrolu činnosti GIBS, která bude mj. rozebírat rozpočet organizace a také nečinnost GIBS při vyšetřování akce „VIDKUN“.

5. 11.2015 14:00

Pokračování se dočká v pořadí 35. schůze Poslanecké sněmovny. Až jako předposlední bod je zařazeno třetí čtení kontroverzního zákona o elektronické evidenci tržeb, předtím čeká poslance mj. hlasování o novele zákona o majetku ČR.