Terorista, který se odpálil u pařížského stadionu a který do Paříže dorazil z Řecka Foto: FP

Policie zveřejnila portrét atentátníka pana M., který přijel z Řecka

Francouzská policie se žádostí o informace zveřejnila portrét třetího ze zabijáků, který se odpálil před stadionem v Paříži dne 13. listopadu 2015. Podle informací z noci na pondělí jde o fotografii osoby, která cestovala jako uprchlík z Řecka spolu s atentátníkem Mohamedem. Řečtí novináři muže nazývali panem M.

Podle noční zprávy BBC je na fotografii, kterou šíří policie se žádostí o informaci, třetí z atentátníků ze stadionu dne 13. listopadu, který cestoval jako uprchlík přes Řecko a Srbsko s dalším zabijákem Syřanem Ahmedem Al Mohamedem. Na řecký ostrov Leros přicestovali 3. října, poté se vydali na balkánskou cestu. Podle BBC osoba na fotografii přicestovala s dalšími uprchlíky do Řecka jako M. Al Mohamed. Podle dnešní zprávy AFP se zobrazená osoba jmenuje Mohamed Al Mahnod.

To odpovídá zjištěním, která učinili novináři agentury Reuters, když mapovali cestu obou atentátníků přes Řecko. Majitel cestovní agentury si oba muže pamatoval, měli stejná jména nebo příjmení. „Majitel cestovní agentury Kastis Dimitris Kastis si pamatuje, že prodával Al Mohammedovi lístek a že s ním byl další muž. „Neudělal ani neřekl nic, co by přitáhlo moji pozornost,“ řekl Reuters s tím, že oba muži platili v hotovosti. Podle něho měl druhý muž stejné příjmení. Řecká média ho nazývají M.,“ uvedli novináři Reuters už minulý týden.

Vraždění v Paříži je spiknutí proti islámu

Podle reportáže dnešního vydání Die Welt francouzské novinářky Alexandry Laignel- Lavastine, která dlouhodobě sleduje názory v uzavřených skupinách přistěhovalců a lidí hlásících se k islámu, je mnoho mladých lidí v pařížské čtvrti Saint Denis přesvědčeno, že atentáty ve Francii 13. listopadu „jsou spiknutím proti nim a proti islámu“.

Novinářka, která zmapovala názory mladých muslimů po vraždění v Charlie Hebdo, se nyní dozvěděla, že většina zpravodajství o atentátech v Paříži jsou falešné a vymyšlené zprávy stejně jako fotografie, protože „muslimové nezabíjí“. Jde o protimuslimskou akci, jejím cílem je očernit muslimy. Jde o spiknutí proti nám a proti islámu, vysvětlili novinářce muslimové ze Saint Denis s tím, že za tímto spiknutím stojí pravděpodobně Židé a sionisté. Muslimové, se kterými novinářka hovořila, podle ní odmítají přijmout jakákoli fakta.

(ire)