Insolvenční zákon nikde nezakazuje, aby se insolvenční správce nechal zastoupit jinou osobou než svým zaměstnancem, jak tvrdí ministerstvo vedené Robertem Pelikánem (ANO11) . Foto: archiv

Pelikán: Postup ČSSD v kauze Altner nevnímám jako nerespektování soudní autority

Postup sociální demokracie v kauze Altner přináší straně podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nemalé riziko. Je podle něj sice v rozporu s pravomocným výrokem soudu, zároveň ho ale nevnímá jako nerespektování soudní autority.

ČSSD má svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi poslat téměř 338 milionů korun za zastupování v případu Lidového domu, strana to ale odmítá učinit. Podle odborníků tím postupuje v rozporu s rozhodnutím soudu.

S tím Pelikán souhlasí. „A to je postup, kterým ona postupovat musí, chce-li si zachovat tu možnost a domoci se u Nejvyššího soudu odkladu vykonatelnosti,“ poznamenal zároveň. „To je prostě takový specifický postup, který tu je, a jak říkám, přináší sociální demokracii nemalé riziko, protože, pokud jí ten Nejvyšší soud nevyhoví, tak jí to bude stát dost peněz navíc,“ řekl novinářům.

ČSSD chce podle svého předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky počkat právě na výrok Nejvyššího soudu, k němuž podala dovolání. Dovolání nemá odkladný účinek, ale sociální demokracie se domnívá, že kdyby peníze Altnerovi odeslala, tak už je nedostane zpátky, i kdyby jí dal NS alespoň zčásti za pravdu.

„Já to nechápu jako nějaké nerespektování soudní autority, protože je tam ještě jeden soud, který může rozhodnout jinak,“ řekl k tomuto postupu dnes také Pelikán.

Sociální demokracie podle něj nemůže nyní peníze pro Altnera dát jednoduše do úschovy. Pokud by chtěla dosáhnout toho, aby byly u třetí osoby, vidí Pelikán jen jednu cestu. „Jediná možnost, aspoň, jak mně je známo z mé předchozí praxe, tak je právě v tom, že ona si počká na to, až proti ní bude nařízeno exekuční řízení a pak tu částku složí exekutorovi a zároveň si požádá o přerušení nebo o odložení té exekuce s odůvodněním, že tu je to dovolání k Nejvyššímu soudu,“ konstatoval.

Altner zatím návrh na exekuci nepodal, ale požádal Obvodní soud pro Prahu 1, aby straně zakázal nakládat s penězi na jejích účtech.

(čtk)