Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: archiv

Zeman by odložil zákon o žalobcích: Počkejme na atmosféru, která bude lepší

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se dnes v pořadu Otázky Václava Moravce přiklonil ke stažení nového zákona o státním zastupitelství z jednání Poslanecké sněmovny. Obává se toho, že by se předloha, kterou na začátku dubna schválila vláda, mohla stát předmětem politických vášní a tvořivosti. Zeman také kritizoval to, že do jeho nástupu se nedělaly prověrky práce státních zástupců typu té, kdy prověřoval postup soustavy ve věci podmínečného propouštění vězňů

Nový zákon o statním zastupitelství předkládá ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Počítá třeba se zřízením takzvaného protikorupčního speciálu, který má stíhat korupci a hospodářské a majetkové trestné činy. „Byl bych nerad, aby došlo ke tvořivosti ve vztahu k zákonu o státním zastupitelství,“ uvedl Zeman v diskusním pořadu ČT. Podle něj by bylo lepší počkat na klidnější politickou atmosféru. O zákoně, který upravuje činnost veřejných žalobců, je podle něj nutné rozhodovat s chladnou hlavou. Obává se i toho, že poslanecké zásahy do předlohy by omezily nezávislost státních zástupců. „Začínám se přiklánět k tomu, že je lepší současný právní stav,“ prohlásil. Poslanci by se v prvním čtení měli zákonem zabývat na příští schůzi, která začíná v úterý 24. května.

Zeman konečně vnímá realitu

Zákonodárci postoj Zemana v podstatě vítají. „Že chybí „odborná vůle“, s tím souhlasím. Převážná většina poslanců, kteří zákon sledují má názor, že zákon je paskvilem,“ myslí si Jan Chvojka z ČSSD. Podle něj mají zastánci zákona tendence říkat, že za kritikou jsou politické motivy, což je podle Chvojky mylný dojem. Debata si podle něj naopak drží obdornou úroveň.
„V tuto chvíli chce vládní návrh zákona jen ministr Pelikán. A to jen proto, aby zakryl nulové výsledky hnutí ANO v resortu spravedlnosti. Ještě ukojí „hněv lidu“ zničením exeutorů a znalců a půjde se do voleb. Jenže jak je známo, lid chce byt klamán, takže prostřednictvím Babišových médií se z destrukce resortu učiní jeho rekonstrukce a hnutí ANO bude líp,“ reagoval pro Českou justici exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Asi si konečně uvědomil, jaká rizika koncentrace moci s sebou ten návrh přináší,“ míní exministryně Helena Válková (ANO). Podle ní by poslanci tato úskalí stejně vyřešili tak, že by je odstranili nebo by zákon vůbec neprošel. „Takže než taková blamáž ve světle kamer, je lepší „být rozumný“. Třeba je to ale úplně jiná taktika, nechme se překvapit,“ dodala Válková.

Čtěte také: Kosmetická úprava, která nestačí. Poslanci hodnotí změny v dohledu nad Speciálem

„Nevím přesně koho a co má na mysli nejvyšší státní zástupce a zda se jeho výrok týká i ministra spravedlnosti, který zákon výrazě pozměnil od dob, kdy byl poprvé konzultován se státními zástupci. Zda má nebo nemá návrh šanci na schváleni si nyní netroufám odhadovat. Přikláním se ale k tomu, že současný stav státního zastupitelství nás nenutí k radikální změně, která by mohla více problémů přinést než vyřešit,“ myslí si předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Ten o návrhu zákona uplynulý týden s kolegy debatoval i na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, kde také zazněly obavy z následků rušení vrchních státních zastupitelství.

Podle Marie Benešové (ČSSD) Pavel Zeman konečně pochopil realitu doby. „A snaží se prekérní situaci se zákonem diplomaticky vybalancovat,“ dodává exministryně spravedlnosti.

I podle dalšího člena ústavně právního výboru Martina Plíška (TOP 09) má Zeman realistický pohled. „Je zcela nevhodné v závěru volebního období přijímat zákon, který neobsahuje plnohodnotný dohled nad speciálním státním zastupitelstvím, při absenci nového trestního řádu a bez organizačních změn v soudní soustavě,“ míní právní expert opoziční strany. Vláda by podle něj měla zákon stáhnout. Zda to ministr spravedlnosti udělá, není jasné. Na dotazy České justice nereagoval.

Své stanovisko Zeman sdělil i ministru Pelikánovi. „Nechávám to na něm. Je to on, kdo má možnost stáhnout ten zákon z jednání Poslanecké sněmovny,“ řekl Zeman. Podotkl, že podobně se v roce 1998 zachoval také tehdejší ministr Otakar Motejl.

Předlohu nového zákona o státním zastupitelství schválila vláda 7. dubna. Ministři o něm hlasovali napodruhé. Lidovcům a ČSSD se nelíbil nedostatečný dohled nad nově zřízeným protikorupčním speciálem. Pelikán proto předkládal kompromisní variantu.

Vesecká: kontroly probíhaly

Pavel Zeman také uvedl, že před jeho nástupcem se nedělaly prověrky činnosti státních zástupců jako kontrola, kterou NSZ provedlo na sklonku roku 2015 o postupu státních zástupců a rozhodovací činnosti soudů ve věcech rozhodování o podmíněném propuštění z trestu odnětí svobody. „Nemá pravdu. Jde o klasickou agendu státního zastupitelství a na všechny agendy se dělaly a jistě dělají klasické kontroly vyššího státního zastupitelství nad nižším a výsledky se vždy projednávaly na poradách okresů, krajů a dále. Nechodili se kontrolovat státní zástupci do jednacích síní,“ řekla České justici bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.
Žalobci, kteří chodí na jednání k okresním soudům, mohou v současné době očekávat, že budou v soudních síních podrobeni tzv. náslechům. Jejich vystupování u hlavního líčení chce totiž prověřit vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Cílem je zjistit, zda místy zaznívající kritika soudů ve vztahu k pasivitě státních zástupců je oprávněná či nikoliv,“ řekla už dříve Právu Bradáčová. 

Kontroly v soustavě probíhaly podle Marie Benešové i za jejího působení v čele NSZ. „To už je však hodně hluboká minulost,“ upozorňuje poslankyně.

(epa, čtk)