Marian Prokeš je nyní personálním ředitelem Foto: Vězeňská služba ČR

Neoprávněně odvolaný náměstek Vězeňské služby Prokeš bude žádat ušlou mzdu a chce zpět do funkce

Městský soud v Praze rozhodl o tom, že odvolání někdejšího náměstka Vězeňské služby Mariana Prokeše bylo nezákonné. Prokeš, který nyní vykonává funkci ředitele Věznice Jiřice se nyní zřejmě bude chtít vrátit do funkce. „Zatím jsme nedostali písemné vyhotovení rozsudku, takže to nebudeme komentovat,“ řekla mluvčí VS Petra Kučerová. Odvolaný náměstek České justici sdělil, že kromě návratu do fukce bude žádat vyplacení ušlé mzdy.

Podle mluvčí soudu Markéty Puci soud zrušil rozhodnutí správního orgánu a vrátil mu případ k novému projednání. Pro exministryni spravedlnosti Helenu Válkovou je to další prohra ve sporu s někdejším vedením Vězeňské služby. To se do svých funkcí opět postupně vrací. Verdikt soudu nechtěla komentovat s tím, že ho respektuje.

Prokeš dříve působil jako první náměstek současného ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, který byl na jaře 2014 odvolán právě Válkovou a nahrazen Pavlem Ondráškem. Ten poté v září 2014 propustil Dohnalovu pravou ruku Prokeše ze služby. Dohnal se ovšem po loňském prosincovém rozhodnutí soudu o tom, že jeho odvolání bylo nezákonné, do čela sboru vrátil a Prokeš se v únoru vrátil do VS jako ředitel Věznice Jiřice.

Prokeš se už dříve proti rozhodnutí o sesazení z funkce náměstka odvolal, Válková však jeho žádost zamítla. Proto se obrátil na městský soud, který v úterý její i Ondráškovo rozhodnutí zrušil. „Pokud si vzpomínám, tak pro náměstka Prokeše nebylo po organizačních změnách vhodné uplatnění a byl zařazen do záloh. Po řadě mediálních útoků proti Vězeňské službě byl následně propuštěn. Rozhodnutí soudu neznám, ale je třeba vnímat, že se změnou vedení se změnil i přístup k dané věci,“ řekl České justici Pavel Ondrášek.

Čtěte také: Předražené nákupy masa? Vedení VS mě chce cíleně zlikvidovat a připravit o výsluhy, tvrdí Prokeš

Prokeš nyní avizuje, že se do funkce chce vrátit a bude žádat dorovnání platu náměstka, o který podle soudu přišel nezákonně. „Potvrzuji, že se chci vrátit na původní služební místo. O náhradě služebního příjmu budu teprve jednat s generálním ředitelem po obdržení písemného vyhotovení usnesení soudu,“ řekl Prokeš České justici.

Generální ředitel VS Petr Dohnal pro web Radiožurnálu nevyloučil, že Prokeše si na ředitelství vezme zpět.  „Mám informaci, že nezákonné rozhodnutí bývalého vedení pana Ondráška bylo zrušeno. My budeme postupovat podle zákona a podle znění rozsudku. To je vše, co zatím mohu říct,“ komentoval Dohnal rozhodnutí soudu.

Rozhodnutí soudu respektuje i Ministerstvo spravedlnosti. Jeho mluvčí Tereza Schejbalová uvedla, že úřad kasační stížnost proti rozhodnutí nepodá.

(epa)