Kriminalita je spojená hlavně s výherními automaty Foto: casinomontecarlo.com

Trestných činů souvisejících s hazardem loni rekordně přibylo. Stát přichází o miliardy

Počet trestných činů  souvisejících s hazardním hraním se oproti minulým letům výrazně zvýšil. Nejčastěji šlo o neoprávněné provozování hazardních her nebo loterie. Extrémně vzrostl i počet stíhaných osob. Narůstajícím problémem je i kriminalita, která s patologickým hráčstvím souvisí sekundárně, tedy například krádeže, podvody nebo loupeže. Oproti roku 2014 se počet souvisejících trestných činů zvýšil dokonce dvojnásobně. Vyplývá to z Výroční zprávy o hazardním hraní v České republice za loňský rok, kterou má Česká justice k dispozici. Již zítra ji má projednat vláda.

Velkým problémem je od roku 2013 provozování tzv. kvízomatů a slevostrojů. Obce sice mohou hazard regulovat obecně závaznými vyhláškami, herny je ale obchází právě formou technických her přejmenovaných na kvízomat či slevostroj, případně vznikají černé herny, které se tváří jako spolek či sdružení. „Podle provozovatelů těchto zařízení nespadá kvízomat ani slevostroj pod účinnost loterijního zákona, jelikož hra obsahuje prvek dovednosti (tj. hráč musí před hrou odpovědět na vědomostní otázku),“ vysvětluje vládní zpráva o stavu hazardu v Česku.

Herny se tak snaží nejen obejít obecní vyhlášku, ale i vyhnout správnímu řízení ze strany ministerstva financí pro udělení licence nebo dokonce placení daně. Ročně tak stát a zejména obecní rozpočty tratí odhadem asi 200 milionů korun na daňových odvodech. „Přestože s provozovateli nelegálních technických her i s majiteli nebo nájemci provozoven, kde jsou tato zařízení umisťována, byla zahájena a probíhají správní nebo trestní řízení, nedaří se nabídku samotných zařízení omezit, neboť do doby účinnosti nového zákona o hazardních hrách chybí jasný právní titul k jejich zadržení, resp. k jejich zabrání či propadnutí,“ říká zpráva. Od příštího roku by měly začít platit kontroly Celní správy přímo v hernách.

Nárůst nelegálních zařízení přejmenovaných na kvízomaty podle vládní analýzy souvisí právě s obecními restrikcemi. „Nepovolené technické hry se začaly objevovat poté, co řada obcí výrazně omezila nebo zakázala provozování loterií a jiných podobných her na svém území prostřednictvím obecně závazné vyhlášky,“ uvádí zpráva vypracovaná Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti pod Úřadem vlády. Omezit tímto způsobem hazard už v Česku zkusilo zhruba 600 obcí.

On-line hry za miliardu

Zhruba miliardu korun ročně tratí stát kvůli nelicencovaným internetovým hrám, odhaduje ministerstvo financí. „Provozovatelé, kteří nemají v České republice licenci, mají konkurenční výhodu oproti provozovatelům s licencí v tom, že v ČR neplatí loterijní daň,“ vysvětluje analýza.refe

Podíl hraní na nelicencovaných serverech je přitom skoro roven legálnímu trhu, pro který platí česká pravidla a podléhá zdanění. Podle studií vlády využívá nelicencované stránky dokonce 40 procent hráčů.

Navíc se přes tyto stránky mohou čeští hráči dostat i k jiným hazardním hrám, které v Česku nejsou povolené po internetu. Jde například o automaty, loterie nebo ruletu. „Řada zahraničních nelicencovaných provozovatelů přímo cílí na české hráče, zejména tím, že jejich stránky jsou v češtině,“ upozorňuje Národní monitorovací středisko s tím, že provozovatelé on-line her bez licence často zaměřují i reklamu přímo na české hráče.

Ovlivňování výsledků zápasů

S hazardem, respektive sázením na sportovní utkání, souvisí i ovlivňování výsledků těchto zápasů. Za trestnou činností v tomto případě stojí převážně organizované skupiny. „Z porušování zákona profituje zejména mezinárodně organizovaný zločin, který tzv. match fixing využívá k praní špinavých peněz a výnosy z match fixingu využívá k financování dalších kriminálních aktivit, jako je např. obchod s lidmi, obchod se zbraněmi a s drogami,“ uvádí zpráva.

V Česku jde podle vládního materiálu o stavu hazardu o stále výraznější problém. Narůstá zejména spolu s vyšším zájmem o on-line sázky na sportovní události. „Za růstem případů match fixingu stojí také významné zvýšení počtu jevů, na které se dá v průběhu sportovní události vsadit (tzv. microbets), jako je červená karta nebo penalta ve fotbalovém zápase nebo úspěšnost podání při tenisu. Organizovaný zločin cílí také na sporty, kde o výsledku rozhoduje subjektivní hodnocení a na mladistvé aktéry sportovních utkání, kteří jsou vůči korupčním tlakům zranitelnější,“ tvrdí analýza s tím, že jednotná státní koncepce prevence proti ovlivňování výsledků zatím neexistuje.

Zlodějiny kvůli automatům

Neopomenutelným negativním dopadem hazardního hráčství je i tak zvaná sekundární kriminalita s hazardem spojená. Jde o trestnou činnost, která je spjatá zejména s patologickým hráčstvím. Nejčastěji se hráči uchylují zejména k majetkové trestné činnosti s cílem získat peníze pro další hru. „Problémoví hráči sahají v krajnosti po vyčerpání legálních prostředků k problematickým, nemorálním a nezákonným způsobům získávání finančních prostředků. Často jde o získávání hotovosti trestnými činy krádeže, podvodu či zpronevěry vůči osobám blízkým, sousedům, kolegům z práce či zaměstnavateli. Mnohdy se tak děje s přesvědčením, že peníze vrátí, až je vyhrají zpět,“ uvádí Zpráva.

Nejde o zanedbatelná čísla. Alespoň podle nejnovější studie Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti se ke krádeži někdy uchýlila skoro polovina hráčů, zpronevěru nebo podvod má na svědomí více než třetina. Výjimečné nejsou ani obchody s drogami nebo zabití. Kriminalita jako zdroj příjmů tvořila zhruba osm procent z celkového příjmu dotázaných hráčů, kteří nastoupili léčbu.

Přesná data o sekundární kriminalitě hráčů ovšem stát nezná. Vychází tak ze svých průzkumů a především z údajů Probační a mediační služby, tedy o hráčích, kteří již byli odsouzeni.
Podle PMS se počet trestných činů souvisejících s patologickým hráčstvím oproti roku 2014 loni zdvojnásobil. Jen v její evidenci je zhruba padesátka takových případů. „Vzhledem k prevalenci problémového hraní v obecné populaci (cca 1 %) a vzhledem k tomu, že míra problémového hraní mezi pachateli trestných činů je ještě vyšší, je vykazovaný podíl problémových hráčů mezi klienty Probační a mediační služby velmi pravděpodobně dlouhodobě značně podhlášen,“ upozorňuje ale vládní materiál. „Zdá se tedy, že pokud není hraní hazardních her předmětem soudem uloženého omezení, bývá mezi klienty Probační a mediační služby identifikováno velmi zřídka,“ dodává.

Změny v pravidlech

Od příštího roku začne v Česku platit nová regulace a zdanění hazardu. Povolit má například legálně podnikat zahraničním on-line sázkovým společnostem, které tak budou platit daně v Česku, blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem nebo kontroly celníků v hernách. Ministerstvo financí má podle schválené úpravy evidovat seznam nepovolených internetových her, přičemž poskytovatelé připojení k internetu budou povinni přístupy k těmto stránkám blokovat.

Zavést by se měl i rejstřík hráčů, který zabrání přístup k hazardu hráčům pobírajícím dávky v hmotné nouzi, lidem v insolvenčním řízení nebo těm, kteří mají hraní zakázáno orgány činnými v trestním řízení. Nová pravidla by měla nahradit starý zákon z roku 1990.

Vendula Stadlerová