Holomek, kterého Česká advokátní komora vyškrtla ze svých řad, vinu odmítá Reprofoto ČT

Soud potvrdil někdejšímu advokátovi Holomkovi 9 let za podvody

Někdejší zlínský advokát Milan Holomek si za podvody definitivně odpyká devět let vězení. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud. Stejný trest mu uložil zlínský krajský soud, obžalovaný i žalobce se však proti rozsudku odvolali. Vrchní soud však Holomkovi zpřísnil typ věznice, trest si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. Muže již Česká advokátní komora vyškrtla ze seznamu advokátů. Osmapadesátiletý Holomek se podle obžaloby dopustil podvodů se škodou přes 233 milionů korun.

Podle obžaloby se bývalý advokát dopouštěl podvodů od roku 2000 do roku 2011. Obžaloba mu kladla za vinu šest desítek případů, kdy si údajně většinou sám půjčoval peníze, přijímal je do úschovy nebo nabízel zhodnocení svěřených financí. Půjčky nebo jiné závazky ale buď nesplácel vůbec, nebo jen částečně. Do problémů se někdejší elitní zlínský advokát dostal v únoru 2011, kdy na něj poškození klienti podali insolvenční návrh. Později se kauzou začala zabývat policie. Holomek dnes i před odvolacím soudem svou vinu popřel. Podle něj nešlo o podvod, ale o obchodní záležitost. Jeho obhájce žádal zproštění v celém rozsahu.

Společně s Holomkovou kauzou dnes olomoucký vrchní soud projednával také případ zlínské advokátky Bronislavy Orbesové, která si podle obžaloby na svůj účet nechala posílat peníze od Holomkových klientů v době, kdy měl advokát obstavené účty. Poté podle státního zástupce tyto peníze Holomkovi předávala. Krajský soud však Orbesovou zprostil obžaloby s odůvodněním, že nevěděla, že peníze zasílané na účet pocházejí z podvodů. Proti zprošťujícímu rozsudku se žalobce odvolal, vrchní soud však rozsudek potvrdil.

(čtk)