Předsednictvo Soudcovské unie ČR Foto: Eva Paseková

Soudcovská unie zahajuje sněm v Mikulově, dorazil i Pelikán

V pátek ráno v Mikulově začne 26. sněm profesní organizace českých soudců – Soudcovské unie ČR. Pozvání k účasti mimo jiných přijali nejvyšší představitelé významných domácích i zahraničních justičních institucí. Narozdíl od loňského sněmu v Mikulově promluví i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Účast Pelikána České justici potvrdila jeho mluvčí Tereza Schejbalová. Dorazí i ministerský náměstek pro úsek justiční a legislativní Michal Franěk. Pelikán na loňském sněmu sklidil tvrdou kritiku za to, že do Českých Budějovic nedorazil.

Z dalších hostů na sněmu vystoupí například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, předseda Unie státních zástupců Zdeněk Matula nebo předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

Podle tajemnice Soudcovské unie Evy Mrzenové pak dorazí i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, ředitel Transparency International David Ondráčka, zahraniční hosté z Itálie, ze CEELI Institutu působícího v Praze, z Rakouska a Slovenska a další významní hosté.

V pátek v dopolední části vystoupí prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová. Odpoledne budou delegáti jednat v pracovních skupinách zaměřených na výběr a činnost  funkcionářů soudů. Tématem bude také nerovnoměrné zatížení soudů, vnitřní záležitosti SU ČR a soudcovská etika svobody projevu. Sněm skončí v sobotu odpoledne.

Soudcovská unie vznikla v roce 1990. Jako nepolitické profesní a dobrovolné sdružení zastupuje více než 50 procent soudců. Chce prosazovat a chránit nezávislost soudců, podílet se na jejich profesionální přípravě, hájit jejich všestranné zájmy a přispívat k vytváření demokratického právního státu.

(epa)