Ústavní soud Foto: archiv

ÚS vyhlásí nález k návrhu na zrušení kontrolního hlášení, podle Unie podnikatelé strčili hlavu do oprátky

Právní profesionálové dnes odpoledne upřou pozornost k vyhlášení nálezu Ústavního soudu, který je považován za stejně významný jako letošní nález ÚS 4/14 o místní příslušnosti soudů v trestním řízení. Tentokrát jde o návrh skupiny senátorů na zrušení ustanovení o tzv. kontrolním hlášení v zákonu o DPH. Skupinu senátorů před Ústavním soudem zastupuje ústavní právník a advokát Zdeněk Koudelka.

Z pohledu daní lze tedy očekávat velice zajímavý den, avizuje Unie daňových poplatníků rozhodnutí Ústavního soudu o tom, zda tzv. kontrolní hlášení je nebo není v souladu s ústavním pořádkem ČR. Kontrolní hlášení je jako nová povinnost uvaleno na plátce daně z přidané hodnoty od 1. ledna 2016.

O neústavnosti kontrolního hlášení však někteří poslanci a senátoři hovoří už od doby projednávání předmětného zákona v parlamentu v roce 2015. Už tehdy se ministerstvo financí ohradilo: „Kontrolní hlášení a jeho legislativní podoba je v plném souladu s ústavním pořádkem České republiky. Ostatně ten je podrobně zkoumám již v rámci legislativního procesu dávno před začátkem platnosti zákona. Finanční správa tímto systémem nezíská žádné nové údaje. K vykazovaným údajům, má přístup již podle stávajícího zákona o DPH. Nově je však bude mít k dispozici v takové struktuře a čase, která jí na rozdíl od současnosti umožní včasné rozkrývání složitých daňových podvodů a předcházení neoprávněnému vyplácení nadměrných odpočtů DPH,“ uvedlo už při projednávání zákona ministerstvo financí.

Podle tehdejšího stanoviska ministerstva financí díky tomuto kroku Finanční správa daně od podvodníků také skutečně vybere, respektive nárokované odpočty DPH podvodníkům nevyplatí, uvedlo dále ministerstvo s tím, že záměrem zákona je zamezovat karuselovým podvodům, přičemž je zájmem všech občanů těmto podvodům zabránit.

Karuselové podvody už patří k pravěku

Jenže podle Unie daňových poplatníků ČR karuselové podvody patří dávno minulosti a stát se ve skutečnosti chystá vybrat nezaplacenou DPH nikoli od podvodníků, ale od jejich nic netušících obchodních partnerů:  „Podvody na DPH dnes již nejsou ryzím karuselem, kdy tři smluvené subjekty mezi sebou stále dokola přeprodávají jedno a totéž zboží, ze kterého žádají vratky DPH. Dnes se nakoupené zboží prodá na trh legitimním podnikatelům s tím, že jimi zaplacená daň, kterou podvodník neodvede, tvoří zisk podvodu. Již žádné riskantní vykazování vratek. Finanční správa tak má jedinou možnost, jak daně vybrat –  přijít za těmito nevědomými účastníky podvodů a zeptat se, zda si prověřovali své obchodní partnery,“ varovala Unie.

Stát si ukradenou DPH vezme od poctivých plátců

Unie, která sdružuje právníky a ekonomy upozornila, že Nejvyšší správní soud, do jehož působnosti daňové spory spadají, opakovaně uvedl, že je povinností každého věnovat pozornost čestnosti svých obchodních partnerů, jakož i jejich partnerů. „Není-li tato kontrola prováděna, pak se má za to, že podvodu mohlo být zabráněno, avšak pro absenci kontroly se tak nestalo. Tím vzniká ručitelský závazek na straně nevědomého účastníka podvodu,“ vysvětluje Unie daňových poplatníků.

Kontrolní hlášení podle Unie finanční správa využije pouze k tomu, aby mohla získat data o tom, kde se daň „ztratila“. Následně půjde za odběratelem s tím, aby tuto daň z titulu ručení vybrala. Je-li odběratel skutečně součástí podvodu, pak zmizí stejně tak, jako jeho dodavatel. „Dříve či později však zboží končí u legitimního nemizejícího obchodníka, který, pakliže nečinil kontroly svých dodavatelů, bude nucen DPH zaplatit za podvodníky,“ ukazuje proces, který vyplývá z logiky věci Unie.

Podnikatelé stále nevědí, že mají platit za zloděje

Jako daňoví profesionálové stojící za Unií daňových poplatníků ČR vidíme, že podnikatelé žijí v blahé nevědomosti rizika svého zapojení do podvodů na DPH. Každý si myslí, že se to týká jen rizikových komodit (například pohonných hmot). V tomto omylu je utvrzuje mlčení finanční správy, varovala před rozšířeným omylem Unie daňových poplatníků.

Opak je však podle Unie pravdou. „Ministr vnitra Chovanec v červnu roku 2014 vyčíslil dopady karuselových podvodů s DPH na 135 miliard korun. Pokud v roce 2013 výnos z DPH dělal 308,5 miliardy korun, pak podvody tvořily více jak 40 % z vybrané daně. Třetina obchodů byla zatížena podvodem! A teď si představte, že finanční správa bude vědět, kde se těch 135 miliard ztratilo, načež tyto peníze nikoli z podvodníků –  ti zmizí, ale z nevědomých podnikatelů skrze ručení získá,“ popisuje Unie daňových poplatníků, co nastane.

Každý podnikatel by tak v průměru měl za každý rok zaplatit o třetinu vyšší DPH. A kontrolovat se může tři roky nazpět. Kdo na to bude mít?, pokládá řečnickou otázku Unie.

Z logiky musí KH smést většinu podnikatelů

Jestliže je podle čísel více než třetina obchodních transakcí zatížena podvodem, logicky to znamená, že 60% podnikatelů – plátců DPH tím je dotčeno, připustíme-li, že transakce probíhá minimálně mezi dvěma subjekty. Což je spíše ojedinělé.  „Bude-li tak finanční správa dělat svou práci na 100 %, přičemž podvodníci sbalí kufry a zůstanou zde jako nazí v trní  poctiví podnikatelé, pak dojde ke kolapsu naši ekonomiky,“ komentuje stav Unie daňových poplatníků.

Sdružení si v komentáři k úrovni myšlení některých podnikatelů nebere servítky: „Adresnou daňovou kontrolu zahájenou na základě kontrolního hlášení přežije jen málokdo. Kontrolní hlášení se stane oprátkou, do které podnikatelé ve své blažené nevědomosti strčili hlavu a dosud tupě zírají. A jelikož finanční správa je tlačena k výsledkům, pak do židlí, na kterých tito stojí, kopne.“

Podle posledních zpráv z konce listopadu 2016 už se tak děje. Informoval o tom i tisk ve vlastnictví ministra financí, podle kterého finanční úřady „rozjely hon na ručitele“ a „pronásledují firmy, jejich obchodní partneři dluží státu na DPH stamiliony“. 

Irena Válová