EET z dílny ANO11, ČSSD a KDU-ČSL nadále platí. Prodavač párků nadále nemusí mít EET až do novely. Foto: Petr Stříbrný

E-shopy: EET u plateb kartou je často technicky neřešitelná, očekává se chaos

Povinnost evidovat v rámci (EET) i platby za zboží zaplacené kartou přes internet znamená pro e-shopy velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné. Párky ze stánku zůstávají dále bez EET.

Poslanci dnes zamítli úpravy zákona o EET včetně návrhu, aby pod evidenci tržeb nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti. Pro registrované elektronické platby v e-shopech tedy EET platit bude, zatímco stánky s vuřty a restaurace s jídlem s sebou mají i nadále výjimku do roku 2018.

„Nyní tedy musíme vyřešit nejen ve spolupráci se státní správou, jak postupovat při evidenci tržeb u on-line platebních metod v praxi. Pro e-shopy se jedná o velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné,“ uvedl výkonný ředitel  Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Očekává se konec živností, nemají už smysl
Neschválením výjimek poslanci podle zakladatele pokladního systému Septim.cz Zbyňka Švece hodili část podnikatelů doslova přes palubu. Očekává proto v nejbližších dnech chaos, ale i ukončení činnosti některých z nich. „Např. e-shopy totiž nejsou schopny z technického hlediska některým částem zákona dostát a pro drobné živnostníky to jednoduše kvůli nízkým obratům vůbec nedává smysl,“ uvedl Švec.

Pět hlasů od zákona ANO11, ČSSD a KDU-ČSL
Zklamání je podle asociace i proto, že návrh neprošel o pouhých pět hlasů. „I když se z praktického tématu stalo téma politické, podařilo se přesvědčit o smysluplnosti tohoto návrhu řadu poslanců. Víceméně všechny strany uznávají, že on-line platby přijaté v internetových obchodech jsou do EET zahrnuty zbytečně, změny se ale nakonec dosáhnout nepodařilo,“ dodal Vetyška.

Poslanci dnes zamítli všechny návrhy úlev v elektronické evidenci tržeb, které vznášely vládní i opoziční strany. EET tak platí v původním rozsahu a etapách, jak byl zákon schválen vládními stranami ANO11, ČSSD a KDU-ČSL.

Nyní od 1. března 2017 budou muset on-line hlásit přijímanou hotovost obchodníci (maloobchod a velkoobchod).

Pokyn pro minoritní a doplňkové činnosti  
Výjimky z EET vzhledem k různým fázím náběhu zákona pro různé skupiny však obsahuje metodický pokyn Finanční správy ze srpna loňského roku. Jde o výjimky podle výše tržeb i podle charakteru subjektu. Česká justice o metodickém pokynu  a výjimkách pro minoritní tržby i vedlejší činnost subjektů opakovaně informovala stejně jako o výjimce pro restaurace a stánky, které provozují jídlo s sebou.

Tento způsob aplikace zákona a změny jeho výkladem Finanční správou, nikoli změnou prostřednictvím zákonodárce kritizovaly právní a ekonomické autority, Unie daňových poplatníků i Komora daňových poradců, která opatření označila za rozvrat právního státu.
(čtk, ire)