Údajně ovlivňované kauzy se týkaly drogových trestných činů

Exšéf Oleo Chemical Jirounek nastupuje šestiletý trest, na vyřízení osobních věcí dostal jen pět dní

Jeden z někdejších šéfů Oleo Chemical Kamil Jirounek nastoupí podle informací České justice tento týden k výkonu šestiletého trestu, který mu udělil v odvolacím řízení pražský vrchní soud, když mu o dva roky trest zmírnil. K nastoupení do ruzyňské věznice získal pětidenní lhůtu, což u odsouzených jeho typu není příliš obvyklé.

Jirounek výzvu k nástupu do vězení obdržel minulý čtvrtek. Česká justice získala její kopii. Jirounek má pět pracovních dní k tomu, aby si urovnal své osobní záležitosti a do káznice nastoupil. „Stanovená lhůta 5 dní je minimalistická a nesplňuje účel pro který je v zákoně stanovena, tedy k obstarání osobních věcí před nástupem do výkonu trestu odnětí svobody“ řekl České justici Roman Polášek, advokát a bývalý náměstek ministra spravedlnosti.

Rozhodnutí má formu nařízení, nikoli usnesení a není proti němu přípustný žádný opravný prostředek. Kamil Jirounek tedy musí neprodleně do vězení nastoupit, jinak by byl předveden. Lhůta k obstarání osobních záležitostí před nástupem se poskytuje maximálně a standardně na měsíc, není však na ni nárok a soud přihlíží zejména k tomu, zda neexistuje důvodná obava, že se odsouzený bude výkonu trestu vyhýbat.


Základní myšlenka je obsažena s ustanovení § 321 odst. 2 trestního řádu („Nebylo-li z konkrétních skutečností zjištěno, že pobyt odsouzeného na svobodě je nebezpečný, nebo nevyplývá-li z jeho jednání nebo dalších konkrétních skutečností důvodná obava, že uprchne nebo se bude skrývat, a není tak dán důvod pro okamžité nařízení výkonu trestu odnětí svobody, může předseda senátu k nastoupení trestu poskytnout odsouzenému přiměřenou lhůtu, aby si mohl obstarat své záležitosti. Tato lhůta nesmí být delší než jeden měsíc ode dne, kdy nabylo právní moci rozhodnutí uvedené v odstavci 1.“).


Stěžejní při nařízení výkonu trestu je skutečnost, zda je či není odsouzený ve vazbě. Je- li odsouzený ve vazbě, je nutno výkon trestu nařídit po právní moci rozsudku co nejrychleji. Není-li odsouzený ve vazbě, je třeba výkon trestu nařídit co možná v nejkratší době, před uplynutím lhůty, která byla odsouzenému poskytnuta dle § 321 odst. 2 trestního řádu.

O nástupu do vězení rozhoduje pouze soudce, vězeňská služba na termín nástupu nemá vůbec vliv, jak České justici potvrdila její mluvčí Petra Kučerová.

Jirounek půjde na šest let do vězení kvůli kauze padělané směnky na 127 milionů korun. Podle rozsudku si opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek směnku oficiálně koupil a později odevzdal policii. Tvrdí, že se sám stal obětí podvodu a vykonstruované kauzy. Jirounkův advokát Eduard Bruna chtěl, aby byl zproštěn obžaloby, nebo aby kauzu znovu řešil krajský soud. Argumentoval mimo jiné tím, že důkazy neprokazují vinu jeho klienta a některé podle něj naopak svědčí o jeho nevině. Sám Jirounek vinu odmítá.

Jirounek byl minulý týden aktérem dalšího řízení kvůli vytunelování Oleo Chemical. Pražský městský soud v něm zprostil obžaloby lobbistu Iva Rittiga a jeho právníky, Jirounka a další bývalé majitele uznal vinnými. U Jirounka ale od dalšího potrestání soud upustil.

(epa)