Farma Čapí hnízdo Foto: Capihnizdo.cz

V kauze Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí

V souvislosti s padesátimilionovou dotací na farmu Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí, mezi nimi i předsedu ANO Andreje Babiše a místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Oba Sněmovna ke stíhání vydala na počátku září, ve víkendových volbách ale mandáty obhájili. Státní zástupce tak musí jejich stíhání přerušit a znovu o jejich vydání požádat. Uvedla to mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Babiš dnes po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech potvrdil, že je mezi stíhanými jeho manželka Monika Babišová.

Babiš dnes znovu kauzu označil za vylhanou a vyfabulovanou. „Moje paní byla obviněna, je stíhána, protože prodala akcie svému bratrovi. Je to absurdní, nikdy nebyla na policii,“ řekl novinářům Babiš. Babišová podle policie nakoupila společně s Babišovými dětmi akcie společnosti ZZN AGRO Pelhřimov, později přejmenované na Farma Čapí hnízdo, a ty pak podle vyšetřovatelů účelově přeprodala svému bratrovi, Martinu Herodesovi, který by měl také být mezi obviněnými.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání bylo rozesláno celkem 11 lidem, všichni si ho převzali a všichni proti němu podali stížnost, o které rozhodne státní zástupce,“ řekla Zenklová. Upozornila na to, že i když bude stíhání v případu Babiše a Faltýnka přerušeno, u dalších devíti obviněných bude pokračovat. Ohledně části, která se týká Babiše a Faltýnka, ale policie nesmí provádět žádné úkony. Zda policie o vydání poslanců požádá znovu a kdy tak případně učiní, nechtěla mluvčí komentovat.

Stíhání poslanců bude podle mluvčí přerušeno poté, co ve Sbírce zákonů vyjde osvědčení od Státní volební komise, že byli oba zvoleni do Poslanecké sněmovny. To bude pravděpodobně v úterý. Podle profesora ústavního práva Aleše Gerlocha bude stíhání přerušeno zpětně k sobotě, poslanecký mandát se totiž nabývá zvolením.

Sněmovna musí souhlas se stíháním vyslovit znovu v novém složení. Pokud poslanci žádosti vyhoví, bude přerušené stíhání pokračovat. Jestliže zákonodárci Babiše s Faltýnkem nevydají, nemohlo by se stíhání konat, dokud muži nepřijdou o mandát. Podle zástupců zvolených stran, které oslovil server E15, by nová Sněmovna oba poslance pravděpodobně vydala. Pro vydání by podle webu hlasovala ODS, SPD, Piráti a ČSSD, lidovci, TOP 09 a Starostové a nezávislí. Pokud by pro vydání hlasovali všichni, souhlasilo by se stíháním 107 poslanců. Komunisté podle E15 zatím váhají.

Babiše policie podle žádosti o vydání podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek vinu popírají. Tvrdí, že je kauza měla poškodit před volbami. „Chápu, že to bylo potřeba udržovat v mediálním prostoru, aby nám to srazilo preference, teď je třeba to udržovat v mediálním prostoru, aby se dosáhlo situace, abych nebyl ve vládě,“ řekl dnes Babiš.

Deník Právo už dříve uvedl, že obviněno bude všech 11 lidí, které policie zmínila v žádosti o Babišovo a Faltýnkovo vydání. Stíhání by se tak mělo kromě Babišovy nynější manželky týkat i Babišovích dětí Adriany Bobekové a Andreje Babiše a exministrova švagra Herodese. Bobeková a syn Babiše Andrej podle policie nakoupily akcie společnosti Čapí hnízdo, Herodesovi posléze část přeprodali. Policie tvrdí, že byl převod pouze fiktivní.

Policie v žádosti zmiňuje i členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu. Mayerová ČTK dříve řekla, že je její obvinění účelové a vymyšlené.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Babiš loni ve Sněmovně řekl, že v době žádosti o dotaci vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

(čtk)