Zemřel soudce Kučera, který řešil konkurzního soudce Berku

Ve věku 62 let zemřel místopředseda krajského soudu v Českých Budějovicích Zdeněk Kučera. V minulosti vedl senát, který v Táboře řešil kauzu konkurzního soudce Jiřího Berky, který podle obžaloby s dalšími lidmi způsobil na základě zfalšovaných konkurzů škodu 264 milionů korun. Kučera zemřel 15. listopadu po těžké nemoci.

„Jeho agendu přebírám já. Stejně jako tomu bylo v případě pana soudce (Jiřího) Bernáta,“ řekl předseda senátu táborského soudu Petr Černý. Bernát zemřel před čtyřmi roky ve svých jednaosmdesáti letech.

Právě Bernát začal v roce 2003 řešit kauzu kolem konkurzního soudce Jiřího Berky. Složitý případ však nedotáhl do konce, jelikož odešel do důchodu. Místo něj tak věc převzal Kučera. V roce 2010 poslal Berku na devět let do vězení a nepodmíněné tresty uložil dalším osmi lidem.

Skupina se podle obžaloby podílela na zmanipulování konkurzů několika firem. Většina z obviněných se odvolala a justice pak případ řešila další tři roky, než je načas zastavila amnestie prezidenta Václava Klause. Podle nejvyššího soudu se však vztahovala jen na část případu. Proto se Berka a jeho komplicové k táborskému soudu v roce 2015 vrátili. Kučerou vedený senát tehdy uložil Berkovi trest ve výši 8,5 roku a odsoudil k podmíněným i nepodmíněným trestům rovněž dalších osm lidí.

(čtk)