Exministr pro legislativu a lidská práva Chvojka citoval z reakce soudce Jana Sváčka Foto: Facebook

Chvojka: Pelikán by měl vyjmenovat lidi, kteří skončili na objednávku ve vězení

Sociální demokraté kritizují ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) kvůli tomu, že mlčí k výrokům premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše o trestních řízeních na objednávku. Šéf sněmovního klubu ČSSD Jan Chvojka novinářům řekl, že Pelikán má případy označit a vyjmenovat lidi, kteří skončili na objednávku ve vězení, jinak podrývá důvěru v českou justici a v tom případě nemá stát v jejím čele.

Exministr pro legislativu a lidská práva Chvojka citoval z reakce soudce Jana Sváčka na Babišovo vystoupení ve Sněmovně, která minulý týden rozhodovala o vydání premiéra k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babiš uvedl, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání. Přes výzvy poslanců se přítomný Pelikán k jeho výroku nevyslovil. Tím, že ministr spravedlnosti mlčel, podle Sváčka i Chvojky v podstatě vyjádřil souhlas.

„Jakkoli se snažím pochopit toto jednání, ke kterému je vázán politickou loajalitou ke svému nadřízenému, jako soudce se musím proti takovému vašemu postoji ohradit, neboť tím byla hrubě znevážena nezávislost soudní moci,“ uvedl Sváček v komentáři pro deník Právo, který Chvojka citoval. Stejně jako soudce chce, aby Pelikán označil ta trestní stíhání, která za dobu jeho vlády proběhla na něčí objednávku, a uvede jména odsouzených, kteří byli ve zmanipulovaných soudních procesech posláni do vězení. „V opačném případě očekávám vyvození politické i osobní odpovědnosti za to, že se svým postojem dopustil znevážení nezávislé soudní moci,“ uvedl Sváček.

Na Babišova slova na adresu trestních řízení reagovala také TOP 09, která navrhuje, aby byla novelou zákona vládě odňata pravomoc odvolávat nejvyššího státního zástupce. Nově by tuto možnost v případě pochybení nejvyššího státního zástupce měl dostat kárný senát.

Babiš v neděli na facebooku uvedl jako příklad trestního stíhání na objednávku kromě Čapího hnízda i případ Aleny Vitáskové, na kterou „si to objednala solární mafie“. „Naštěstí máme nestranné soudy. A je jasné, že drtivá většina policistů, státních zástupců a soudců je poctivých. Jsou ale i jiní,“ uvedl.

(čtk)