Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem na jedné z tiskových konferencí Foto: archiv

Trestní kolegium Nejvyššího soudu mají doplnit dva soudci z řad státních zástupců

Revoluční krok zřejmě brzy realizuje předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Řady soudců tuzemské nejvyšší soudní instance mají doplnit dva kandidáti ze státního zastupitelství. Vyplývá to z pozvánky na tiskovou konferenci, které se uskuteční příští středu na které stojí: „Nejvyšší soud zahajuje na svém trestním úseku u dvou odborníků, státních zástupců, proces vedoucí k jejich následnému jmenování soudcem a přidělení k výkonu funkce soudce u Nejvyššího soudu.“

Šámal chce soudce z jiných profesí či akademiky na Nejvyšší soud přivést dlouhodobě. Nedávno naznačil, že už má konkrétní jména. „Nechci, aby na Nejvyšší soud přišli jen akademici, ale aby vedle kariérních soudců, kterých na Nejvyšším soudě bude vždy naprostá většina, bylo třeba i několik vynikajících soudců původně z řad advokátů nebo státních zástupců. Ale měli by to být lidé na úrovni, kteří vedle zvládnutí rozhodovací činnosti také publikují a přednášejí například na Justiční akademii,“ uvedl v rozhovoru pro Českou justici s tím, že jména kvůli možné hrozící dehonestační kampani nechce zveřejnit.

Nápad s doplněním personálně poddimenzovaného soudu „soudci parašutisty“ loni narazil na příklad u zástupců Soudcovské unie. „Soudcovská unie zdůrazňuje, že bez existence kariérního řádu pro soudce obecných soudů a závazných pravidel pro jmenování externistů nelze osobu bez soudní praxe jmenovat soudcem Nejvyššího soudu. V opačném případě je zpochybněna nezávislost justice a záruka odborného rozhodování,“ uvedli zástupci profesní organizace vloni v dubnu.

Tiskové konference se příští týden zúčastní kromě Šámala, i předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu František Púry a také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Mluvčí soudu Petr Tomíček Zemanovo jméno zdůvodnil tím, že proces, řídící se vloni přijatými Pravidly pro výběr kandidátů na soudce Nejvyššího soudu, je třeba koordinovat s nadřízenými obou státních zástupců a především s vedením Nejvyššího státního zastupitelství.

(epa)