Automatický generátor přidělování věcí má vylučovat z přidělování lidský faktor a zajišťovat náhodnost výběru soudního oddělení Foto: Pixabay

Benešová přiznala fatální problémy s generátorem přidělování věcí

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na sněmu Soudcovské unie v Přerově přiznala problémy s přípravou elektronického generátoru náhodného přidělování věcí. Ten má být přitom spuštěn již 1. listopadu tohoto roku, a to v insolvenční agendě. Jak Česká justice zjistila, proti letošnímu spuštění generátoru se postavili i předsedové krajských soudů.

„Máme velké problémy s IT, přiznávám se k tomu. Je nové řízení na šéfa IT, odchází pan Ladin. Máme problém s firmou, bude se dávat penále, budeme je honit,“ prohlásila ve svém projevu na sněmu Benešová s tím, že „užívání od 1.11. je v tuto chvíli ohroženo“. Jan Ladin byl ředitelem ministerského odboru IT od roku 2015. Ještě v polovině září ministerstvo v odpovědi pro Českou justici připouštělo problémy, avšak drobného charakteru. Podobnou informaci poskytlo i předsedům soudů s tím, že harmonogram testování systému bude dodržen.

O prvním dni sněmu Soudcovské unie čtěte zde.

Na konci září však ministerstvo rozeslalo předsedům soudů dopis, v němž přiznalo fatální vady. „Předané verze systému testuje tým ministerstva, který při posledním testování ke dni 25.9. identifikoval přes 30 vad kategorie A, což jsou zásadní vady znemožňující užívání systému“, stojí v dopise, který je podepsaný náměstky Klárou Cetlovou a Zbyňkem Spoustou a který má Česká justice k dispozici.
Podle aktuálního vyjádření mluvčího Vladimíra Řepky ministerstvo počítá nadále s prvním listopadem jako termínem pro spuštění. „Dodavatel se zavázal, že termín 1. listopadu dodrží, takže zatím počítáme se spuštěním podle plánu,“ napsal České justici Vladimír Řepka.

Podle informací České justice se navíc předsedové krajských soudů na posledním zasedání kolegia dohodli, že není možné spustit generátor ještě v letošním roce, neboť zákon o soudech a soudcích neumožňuje takto upravit již platný rozvrh práce. A pokud ministerstvo nestihne spustit generátor do prosince letošního roku, nestihnou předsedové projednat podobu rozvrhu práce se soudcovskou radou a bude tak ohroženo jeho využití v příštím roce.

„Informatika na ministerstvu není v dobré kondici. Já souhlasím s tím, aby byly případy rozdělovány náhodným generátorem a apeluji na ministerstvo, aby zajistilo jeho odpovídající funkčnost a průkaznost,“ reagoval pro Českou justici předseda poslaneckého klubu Pirátů a jejich mluvčí pro justici Jakub Michálek.

Elektronický generátor náhodného přidělování věcí prosazoval někdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Po debatách v rámci justice a následně i v zákonodárných sborech bylo přistoupeno k jeho zatímnímu omezení pouze na insolvenční agendu.

(pd, epa)