Ústava Československé republiky z roku 1920. Foto: Poslanecká sněmovna ČR

Ústava má dnes 100 let, do Brna zamíří Čaputová, ale Zeman, Babiš a Benešová nepřijedou

Dne 6. března 1920 nabyla účinnost první Ústava Československé republiky. Proklamovala jednotu československého národa, republikánskou formu státního zřízení, svrchovanost lidu, princip demokratického státu a princip nedělitelnosti státního území. Úterní shromáždění se odehraje bez českého prezidenta a bez předsedy vlády. Nepřijede ani ministryně spravedlnosti.

„V páté hlavě ústavy byl zařazen obsáhlý katalog občanských práv, svobod a povinností, který deklaroval rovnost všech občanů a povolání, a na svoji dobu byl skutečně moderní a pokrokový,“ uvádí k tomu dnes na webu Soudu generální sekretář Ústavního soudu Vlastimil Göttinger

Podle generálního sekretáře Ústavního soudu „nelze opomenout ani to, že tato ústava obsahovala i uvozovací zákon, který ústavu označil za normu nejvyšší právní síly a zrušil veškeré zákony ústavě odporující“. „Byly zde také vymezeny pravomoci a složení Ústavního soudu, který měl rozhodovat o souladu zákonů s ústavou. Vůbec poprvé tak byl v nějaké ústavě zakotven specializovaný Ústavní soud jako soudní orgán pro kontrolu ústavnosti zákonů,“ uvádí Vlastimil Göttinger na webu Soudu s odkazem na stránku k historii Ústavního soudu.

„Ústava Československé republiky nabyla účinnosti dne 6. března 1920. Tento klíčový právní dokument naší historie byl schválen na dvoudenní schůzi Národního shromáždění dne 29. února 1920, a to jednomyslně. Poprvé v našich dějinách byla přijata ústava, jejíž obsah i schválení byly v rukou českých a slovenských ústavodárců, a která artikulovala hodnoty nového státu,“ stojí na webu Ústavního soudu, který pořádá v úterý 10. března 2020 v Brně shromáždění ke vzniku Ústavy a ústavního soudnictví.

Jak dnes informovala ČTK mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková, úterní akce v sídle Ústavního soudu v Brně se zúčastní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Český prezident Miloš Zeman se z účasti omluvil, podle informací od organizátorů nepřijedou ani premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Na shromáždění by měli dorazit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vedení Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu, ombudsman Stanislav Křeček, představitelé samosprávy, akademické obce i emeritní ústavní soudci,“ uvedla k tomu ČTK.

(ire, čtk)