Soudy se vrací k běžnému provozu, v Mělníku instalovali do jednacích síní plexiskla

Okresní soud v Mělníku se podobně jako další soudu v tuzemsku vrací do plného provozu. Vedení soudu nově přistoupilo k instalaci ochranných plexisklových bariér do všech jednacích síní. „Bariéry jsou lehko odnímatelné a po skončení nebezpečí šíření viru budou ihned odstraněny. Pro osoby, kterým dělá problém dýchat skrze roušku je mělnický soud rovněž vybaven ochrannými štíty,“ sdělil České justici mluvčí soudu Jindřich Špergl.

Přítomnost osob u jednání se podle něj u soudu realizuje ve zvýšené míře formou videokonferencí. Kromě klasické videokonference, kdy se osoby které se mají jednání distančně zúčastnit, musí  do míst, kde je videokonferenční zařízení k dispozici (například jiný soud, věznice či policejní budova pozn. red.) osobně dostavit, byla v minulém týdnu na mělnickém soudu zpřístupněna mobilní videokonference. „Ta umožňuje v odůvodněných případech realizovat videokonferenční hovor přímo z místa bydliště dané osoby, bez toho aniž by tato musela kamkoliv cestovat. Tuto formu plánujeme využívat hlavně v případě osob potencionálně nejvíce koronavirem ohrožených a např. při odděleném výslechu obžalovaného a poškozeného, či v případě nemobilního svědka,“ dodal Špergl.

Soud se snaží maximálně využívat videokonference Foto: OS Mělník

V květnu většina soudců znovu nařizuje veřejná jednání. Dosavadní omezení si vyžádala pandemie nemoci covid-19. Epidemiologická situace se ale zlepšuje, i ministerstvo spravedlnosti vybízí soudy k postupnému návratu do normálního režimu. „Předpokládám, že všichni budou obezřetní a budou nejdříve volat taková jednání, kde nejsou rozsáhlá dokazování a rozsáhlé množství svědků. Od začátku května by se však mělo začít najíždět na běžný režim,“ uvedl předseda olomouckého okresního soudu Bronislav Beran.

Podle něj musel okresní soud za půldruhého měsíce odvolat zhruba 80 procent plánovaných jednání, jde o desítky případů. „Odvolávala se téměř všechna jednání civilních soudců. Pokud nějaká jednání běžela, týkalo se to trestních věcí, kde to nesneslo odkladu, jako jsou vazební řízení či podmíněné propuštění,“ doplnil.

I Nejvyšší soud se od května po sedmi týdnech znovu otevírá veřejnosti a navrací k běžnému režimu. Od tohoto pondělí je podatelna otevřená každý všední den. Soudci také mohou začít svolávat veřejná jednání, první lze očekávat v polovině května, uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček. „I přes pozitivní zprávy Nejvyšší soud žádá veřejnost, aby raději i nadále, pokud je to možné, upřednostňovala elektronickou anebo telefonickou komunikaci,“ uvedl Tomíček.

Ústavní soud bude zatím nálezy stále vyhlašovat na webu. V normálních podmínkách je soudci vyhlašují „živě“ v jednacích místnostech. „O rozvolňování bude rozhodovat náš krizový štáb. Od pondělí se ale mohou zaměstnanci vrátit do práce z režimu home office,“ řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Také na například vrchním soudu v Olomouci se vše postupně vrací k normálu s tím, že nadále platí veškerá hygienická opatření kvůli zabránění šíření koronaviru. Předseda soudu se již ke konci dubna rozhodl obnovit původní rozsah úředních hodin pro veřejnost i provoz podatelny i pro příjem osobních podání. V plném rozsahu obnovil také provoz informační kanceláře, vše za dodržení nařízených hygienických opatření. „Pokud jde o soudní jednání, doporučil předseda soudu na všech úsecích postupně obnovit veškerou soudní činnost,“ uvedl minulý týden mluvčí soudu Stanislav Cik.

Eva Paseková, čtk