Předsedou hradeckého krajského soudu by měl být V. Lanžhotský Foto: Wikipedia

Benešová navrhla na předsedu Krajského soudu v Hradci Králové Vladimíra Lanžhotského

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová dnes navrhla vládě na předsedu Krajského soudu v Hradci Králové vítěze výběrového řízení a místopředsedu pro věci civilní Vladimíra Lanžhotského. Další vítěze výběrových řízení na předsedy krajských soudů ministryně navrhne, jakmile jí kolegové předloží podklady. České justici to potvrdil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Výběrová komise, jejíž jednání se uskutečnilo 26. 5. 2020, dospěla k jednoznačnému závěru, že Vladimír Lanžhotský, je vhodný a kvalitní kandidát na funkci předsedy Krajského soudu v Hradci Králové. „Po seznámení se s doporučením komise a záměry uchazeče spojenými s výkonem obsazované funkce se paní ministryně ztotožnila se závěrem komise a navrhla: JUDr. Vladimíra Lanžhotského, Ph.D., místopředsedu Krajského soudu v Hradci Králové, jako nejvhodnějšího kandidáta pro funkci předsedy Krajského soudu v Hradci Králové. V návaznosti na čl. 63 odst. 4 Ústavy České republiky v zájmu zajištění kontrasignace jmenovacího aktu předložila návrh na jmenování předsedy Krajského soudu v Hradci Králové k projednání vládě,“ uvedl Řepka. Krajský soud v Hradci Králové dosud vede předseda Jan Čipera.

JUDr. Vladimír Lanžhotský, Ph.D. je místopředsedou Krajského soudu v Hradci Králové. Je mu 52 let. Je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1986 – 1991.) Po dokončení studia nastoupil jako justiční čekatel. Po absolvování přípravné služby a složení odborné justiční zkoušky byl 10. 1. 1995 jmenován do funkce soudce a přidělen k Okresnímu soudu v Břeclavi a od 1. 1. 1997 přeložen k Okresnímu soudu ve Svitavách. Dne 1. 2. 1999 byl přeložen ke Krajskému soudu v Hradci Králové, je předsedou odvolacího senátu a od 1. 8. 2013 dosud působí i ve funkci místopředsedy tohoto soudu pro občanskoprávní úsek. „Je velmi dobře hodnocen z hlediska odborných znalostí, řídících a organizačních schopností i z hlediska osobních a morálních vlastností. Je dobře obeznámen se situací na krajském soudě, a to i na jednotlivých okresních soudech v jeho působnosti. Splňuje všechny předpoklady pro výkon funkce předsedy krajského soudu,“ stojí v materiálu pro vládu.

Stanovisko Soudcovské rady k návrhu najdete zde:

Stanovisko SR.

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Výběrová komise už má za sebou posuzování kandidátů i do vedení Krajského soudu v Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích. Uspěla pověřená předsedkyně Lenka Ceplová a předsedkyně Okresního soudu v Písku Martina Flanderová.

Ve výběrové komisi zasedli náměstci ministryně spravedlnosti Klára Cetlová a Michal Franěk. Dále rozhodovali funkcionáři nejvyššího, vrchního a krajského soudu. Kromě těchto tří soudů probíhá v současné době i výběrové řízení na předsedu Krajského soudu v Plzni a na předsedu Městského soudu v Praze.

Eva Paseková