Státní zástupkyně Petra Tittková reprofoto: Novinky.cz

Žalobkyně Tittková před soudem vysvětlovala nehodu ve stavu těžké opilosti

Okresní soud v Ostravě začal ve středu projednávat provinění krajské státní zástupkyně Petry Tittkové, která loni v dubnu řídila, přestože byla opilá. Se více než třemi promile alkoholu v krvi způsobila nehodu a zranění řidičky z protijedoucího vozu. Tittkové hrozí trest půl roku až čtyři roky vězení. Rozsudek zatím nepadl, líčení bylo odročeno na konec března.

Státní zástupkyně požití alkoholu nezapírá, u soudu se za své jednání omluvila. Popsala, že po alkoholu sáhla v důsledku stresu, neboť se bála o zdraví svého blízkého rodinného příslušníka. „Vůbec nebrzdila a já neměla kam uhnout, následoval silný náraz. Auto za mnou zastavilo, jeho řidič byl policista, který pak hned zavolal své kolegy a záchranku. Paní Tittková měla hlavu na volantu a muž říkal, že je z ní cítit alkohol. Vůbec nemohla vylézt z auta a sotva mluvila,“ líčila řidička nabouraného vozu u soudu podle serveru iDnes.cz nehodu, která se stala v ostravské části Koblov. Netušila, že bouračku způsobila státní zástupkyně. Když to zjistila, byla prý v šoku. Dodnes má kvůli nehodě psychické problémy.

„Udělala jsem velkou chybu, psychicky jsem nezvládla tehdejší situaci s koronavirem a nouzovým stavem,“ vypověděla plačící žalobkyně s tím, že její osmdesátiletý otec jí osudné ráno řekl, že se necítí dobře a má teplotu. V práci v kanceláři se pak napila vodky, kterou měla ve skříni. Od nehody prý abstinuje a vyhledala odbornou pomoc.

Prohřešek Tittkové již v prosinci loňského roku řešil kárný senát Nejvyššího správního soudu. Snížil ji plat o pětinu na deset měsíců Kárnou žalobu podal vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan. Tittkovou také postavila dočasně mimo službu ministryně spravedlnosti.

Kárný senát, který schválil dohodu o vině a trestu, přihlédl především k dobrým hodnocením práce Tittkové jejími nadřízenými. Konstatoval také, že z judikatury Nejvyššího soudu vyplývá, že samotné požití alkoholu na pracovišti nemusí automaticky znamenat okamžité ukončení pracovního poměru a musí se vždy přihlížet ke všem okolnostem.

Pro státní Tittkovou to nebylo první kárné řízení, v němž hraje roli alkohol. Dopravní nehodu pod vlivem způsobila již v roce 2005 a tehdy jí kárný senát Nejvyššího soudu potrestal snížení platu.

(epa)