Do mezirezortního připomínkového řízení míří návrh vyhlášky upravující odměny insolvenčních správců Foto: Pixabay

Daňovou kauzu státní zástupkyně bude kvůli podání odporu projednávat soud

Případ státní zástupkyně Sylvy Krützner bude muset projednat soud ve veřejném hlavním líčení. Proti trestnímu příkazu, který ženě uložil peněžitý trest 360.000 korun za neodvedení daně z příjmu, je totiž podán takzvaný odpor. Termín jednání prozatím Obvodní soud pro Prahu 5 nestanovil.

Krützner působí jako náměstkyně obvodního státního zástupce pro Prahu 6. Na její kauzu dříve upozornil server SeznamZprávy. V souvislosti s případem uvedl, že Krützner podle vyšetřovatelů koupila v červenci 2012 byt o rozloze 73,6 metru čtverečních od městské části Praha 10 za 891.000 korun. Později byt prodala dalšímu majiteli za 3,4 milionu korun. Policisté tvrdí, že z prodeje nemovitosti neodvedla daň.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ženu koncem loňského května dočasně zprostila služby, a to do skončení trestního stíhání. Pokud by soudy Krützner pravomocně uznaly vinou za úmyslně spáchaný trestný čin nebo pokud by ji poslaly do vězení za nedbalostní trestný čin, její funkce státní zástupkyně by zanikla.

Za zkrácení daně hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

(čtk)