Podle Ústavního soudu soudy usneseními porušily hned několik práv mladíka, například právo na to být vyslyšen Foto: Pxhere

Nejvyšší soud odmítl dovolání pražského žalobce, jenž přijal úplatek

Nejvyšší soud odmítl dovolání Pavla Suchánka, jenž podle pravomocného verdiktu jako státní zástupce v Praze přijal úplatek. Od již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína dostal 50.000 korun za ovlivnění případu. Justice mu vyměřila podmínku a peněžitý trest 200.000 korun. Vinu od počátku odmítal. Nejvyšší soud rozhodl neveřejně. Výsledek ČTK sdělila bez dalších podrobností Libuše Jungová, místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 10, který se případem zabýval jako první instance.

Pravomocné odsouzení za úmyslný trestný čin znamenalo pro Suchánka, který naposledy působil u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4, konec ve funkci žalobce. Už dříve byl dočasně zproštěn výkonu funkce. „U jmenovaného funkce státního zástupce zanikla,“ potvrdil dnes ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Napoprvé obvodní soud Suchánka osvobodil. Rozhodnutí však následně zrušil odvolací senát. Podruhé obvodní soud uložil Suchánkovi dvouletý podmíněný trest, který pražský městský soud o rok zpřísnil. Na rozdíl od Obvodního soudu pro Prahu 10 neměl o vině a úmyslu státního zástupce pochybnosti.

Soudce Havlín přijal v roce 2013 úplatek 200.000 korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Čtvrtinu peněz předal Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však Suchánek následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi řidič měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu.

Suchánek při hlavním líčení uvedl, že za jeho obviněním pravděpodobně stojí skupina lidí, která se mu chce pomstít za jeho činnost státního zástupce v době, kdy pracoval na velkých politických a hospodářských kauzách.

Havlín byl již za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, odsouzen před Suchánkem. Dostal pět let a tři měsíce. V září 2019 byl podmínečně propuštěn.

(čtk)