Jedno z kárných řízení u Nejvyššího správního soudu Foto: Ivan Holas

NSS schválil dohodu, za dlouhé průtahy bude státní zástupce Pavel Petr pobírat jeden rok plat nižší o pětinu

Za neobvykle dlouhé průtahy ve čtyřech spisech bude Pavel Petr z Okresního státního zastupitelství Brno-venkov jeden rok pobírat plat snížený o 20 procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes schválil dohodu, kterou Petr uzavřel s nadřízeným, okresním žalobcem Petrem Růžičkou. Celková délka průtahů činila 153 měsíců, uvedl předseda kárného senátu Petr Mikeš.

„Ty průtahy jsou skutečně extrémní, ani v praxi kárného senátu nejsou obvyklé,“ uvedl Mikeš. Senát se podle Mikeše většinou zabývá kárnými žalobami podanými kvůli většímu počtu průtahů, ale s kratší dobou trvání. V případě Petra šlo pouze o čtyři spisy, průtahy se ale počítaly v letech.

V jedné kauze přesáhla délka období, kdy státní zástupce neudělal žádný relevantní úkon, dokonce čtyři roky. Většinou šlo o záležitosti „s cizím prvkem“, tedy vyžádání právní pomoci ze zahraničí nebo předání trestního oznámení do jiné země.

„Uteklo mi to,“ připustil Petr, kterého jinak nadřízení hodnotí dobře. „Už jsem si sám nastavil nějaké mantinely a dávám si daleko větší pozor,“ doplnil. Předseda kárného senátu na něj apeloval, ať se ještě zamyslí nad tím, jak si lépe udržet přehled o spisech.

Růžička původně navrhoval, aby Petr pobíral jeden rok plat snížený o 30 procent. Prodlevy označil za natolik vážné, že vyžadují drakonický zásah. Ve své praxi se prý s takovým pochybením nesetkal. Nakonec ale zohlednil jinak dobrou práci státního zástupce a dohodl se s ním na dvacetiprocentním snížení.

Podle kárného senátu jde o přiměřený postih. Odpovídá starším kárným rozhodnutím v podobné agendě – i když se vymyká délkou nečinnosti v jednotlivých záležitostech.

(čtk)