Premiér Petr Fiala s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek jmenoval Kafku místopředsedou brněnského krajského soudu

Novým místopředsedou Krajského soudu v Brně (KS) bude Adam Kafka. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek minulý týden podepsal jeho jmenování. Funkce se Kafka ujme 1. ledna příštího roku. Uvolnila se poté, co na ni rezignoval Aleš Flídr.

Novým místopředsedou pro trestní úsek KS v Brně bude zdejší soudce Adam Kafka. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek minulý týden ve středu podepsal jeho jmenování, a to od 1. ledna 2013.

Adam Kafka uspěl v listopadu ve výběrovém řízení, když získal o dva body lepší hodnocení výběrové komise, než druhý uchazeč, Roman Kafka. V případě Romana Kafky pravděpodobně hrála roli skutečnost, že v době konání výběrového řízení nesplňoval podmínku minimálně pěti let působení ve funkci soudce. Roman Kafka byl soudcem jmenován v roce 2018, předtím byl státním zástupcem. Výkonem funkce místopředsedy by tedy do svého případného jmenování musel být toliko pověřen.

Adam Kafka je soudcem od roku 2004 a je veřejnosti znám z několika případů, naposledy rozhodl o uložení podmínky mladíkovi s Aspergerovým syndromem, který měl připravovat bombové útoky na zahraniční ambasády.

Dosud byl výkonem funkce trestního místopředsedy KS v Brně pověřen soudce Aleš Novotný, a to po odchodu výrazné osobnosti moravské justice Aleše Flídra, který Novotného prosazoval jako svého nástupce.

Návrh na jmenování Novotného do funkce však odmítl ministr spravedlnosti Pavel Blažek. To vyvolalo kritiku stavovské organizace soudců, k níž se připojila nátlaková skupina uvnitř státního zastupitelství Unie státních zástupců. Situace se zklidnila poté, co vyšlo najevo, že Novotnému byla v nedávné minulosti uložena výtka, když nebyl s to vyhotovit písemné rozhodnutí, a to ani v několikrát prodlužovaných lhůtách. Na další žádosti o prodloužení pak měl Novotný už rezignovat zcela.

O vzniklé situaci Česká justice informovala včetně stanoviska prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry.

Napětí vzniklé mezi soudci KS a neochotu v této situaci ucházet se o funkci místopředsedy vyřešil předseda Milan Čečotka vypsáním výběrového řízení. Nyní by se situace mohla uklidnit. Je však otázkou, zda vyprchají i emoce, které rozhodnutí ministra Blažka vyvolalo u některých přímých aktérů a zda si nebudou nadále chtít vyřizovat účty.

Petr Dimun