Petr Dohnal Foto: Vězeňská služba

Ministerstvo spravedlnosti zřídilo funkci ombudsmana, stal se jím Dohnal

Ministerstvo spravedlnosti zřídilo funkci ombudsmana, stal se jím vrchní ředitel sekce vězeňství ministerstva a bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal. Od nové funkce si ministerstvo slibuje posílení ochrany práv vězněných lidí i zaměstnanců ministerstva. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Řepka uvedl, že Dohnal má ve vězeňství dlouholeté zkušenosti. „Ve vězeňství působil od roku 1991, prošel řadou odborných i manažerských pozic a v letech 2012 až 2021 vězeňství z pozice generálního ředitele vězeňské služby řídil. Během této doby získal všestranné odborné a praktické zkušenosti a výrazným způsobem se podílel na stabilizaci a rozvoji vězeňství v ČR,“ sdělil mluvčí.

Dohnal podle něj bude zajišťovat šetření ve věznicích, ústavech pro výkon zabezpečovací detence a vězeňských nemocnicích. Na starosti bude mít také vyřizování podání od lidí z vazby, z výkonu trestu odnětí svobody či z detenčních ústavů, ve kterých by mohli poukazovat na porušování zákonných práv. „Ministr spravedlnosti může ombudsmana pověřit i úkoly v souvislosti s ochranou práv zaměstnanců resortu ministerstva spravedlnosti,“ doplnil Řepka.

Dohnal předloni v únoru čelil kritice kvůli tomu, že byl jeho bratr pověřený řízením odboru kontroly ve Vězeňské službě. Šéf Vězeňské služby Simon Michailidis následně uvedl, že Lukáše Dohnala pověřil dočasným řízením odboru kontroly on, nikoli jeho bratr. Uvedl také, že Lukáš Dohnal nastoupil v roce 2012 k Vězeňské službě na post vedoucího tamního oddělení prevence na základě výběrového řízení o několik měsíců dříve, než se Petr Dohnal stal generálním ředitelem sboru. Dočasným zastupováním při řízení odboru kontroly ho pak pověřil Michailidis poté, co po Dohnalovi loni na podzim funkci generálního ředitele převzal.

(čtk)