Příslušníci Celní správy Foto: Celní správa

Ministerstvo kvůli potížím stoplo předávání justičních pohledávek celníkům

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) na začátku března pozastavilo proces předávání vymáhání justičních pohledávek Celní správě (CS). Oznámilo to dopisem předsedům krajských soudů. O předání agendy bylo rozhodnuto na konci minulého roku, schválením tzv. vládních konsolidačních opatření. 

České justici to potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. „Ano, došlo k pozastavení procesu, a to z důvodu potřeby vyřešení kompetencí dělené správy a případné úpravy pohledávek z peněžitých trestů,“ sdělil České justici Řepka.

Podle zjištění České justice k tomu MSp přistoupilo v reakci na komplexní připomínky, které k podobě schváleného procesu obdrželo od Městského soudu v Praze (MS). V dokumentu se podrobně popisuje několik problémů, které proces provází, a to včetně primární nejasnosti ohledně toho, zda dochází k předání pohledávky jako takové, anebo pouze oprávnění k jejímu vymáhání.

Soudy přitom již přišly o cca 120 tabulkových míst zaměstnanců, kteří měli tuto věc na starosti. Jak se ovšem popisuje ve zmíněných připomínkách MS v Praze, soudům by podle převažujícího výkladu přijatých opatření měla správa pohledávek zůstat a CS by měla mít na starost pouze jejich vymáhání.

Zatímco tento rozpor v příslušných předpisech by se podle stanoviska MS v Praze – které podpořili na posledním jednání kolegia všichni předsedové krajských soudů – dal ještě vyřešit „kreativně vstřícným“ výkladem právních předpisů, u některých dalších nejasností je to vyloučeno. A dokonce potenciálně hrozí i odpovědnost státu za nezákonné omezování osobní svobody. Týká se to otázky kompetencí při rozhodování o náležitostech spojených se splácením pohledávek. A především agendy peněžitých trestů. „Máme proto v souladu s dříve uvedeným za to, že přenosem vymáhání některých justičních pohledávek na orgány celní správy nedochází k přesunu všech kompetencí souvisejících se správou placení daně. Jinak řečeno, orgány…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun