Česká republika také ocení posílení výměny informací o ukrajinských uprchlících, uvedl dens na Ukrajině Vít Rakušan. Foto: Ministerstvo vnitra

Vnitro: Rostou počty žádostí o ochranu z bezpečného západu Ukrajiny

Český ministr vnitra Vít Rakušan dnes jednal v ukrajinském Lvově se svým protějškem Ihorem Klymenkem o policejní spolupráci obou zemí nebo o dočasné ochraně pro ukrajinské uprchlíky v České republice. Země posílí výměnu informací o uprchlících. Dalším tématem rozhovorů byla česká humanitární pomoc na Ukrajině, uvedlo v tiskové zprávě české ministerstvo vnitra.

„Oceňuji odvahu Ukrajiny bránit se ruské agresi … Ukrajina má a stále bude mít naši podporu jak morální, tak materiální,“ uvedl po jednání Rakušan.

Rakušan ujistil Klymenka, že Česko bude nadále pomáhat ukrajinským uprchlíkům. Poukázal ale zároveň na to, že Česko registruje nárůst žádostí o dočasnou ochranu od Ukrajinců především z bezpečnějších západních regionů Ukrajiny. Evropa podle něj musí do budoucna najít pro ukrajinské uprchlíky řešení, které tak nezatíží její azylový systém.

Svému protějšku také Rakušan řekl, že Česká republika ocení posílení výměny informací o ukrajinských uprchlících prostřednictvím ambasád obou zemí i na evropské úrovni.

Český ministr vnitra po jednání ve Lvově sdělil, že Česko a Ukrajina připravují novou smlouvu o policejní spolupráci, která má nahradit zastaralý dokument z roku 1997. Smlouva má umožnit mimo jiné účinný boj proti organizovanému zločinu.

Rakušan se také ve městě Vynnyky na západě Ukrajiny vydal do nemocnice, ve které Česko pomáhá prostřednictvím programu MEDEVAC koordinovaným ministerstvem vnitra. Program se zaměřuje na poskytování zdravotní péče civilistům, mimo jiné v regionech zasažených migrací.

(čtk)