Foto: Pixabay

Senát umožnil přijetí novely o partnerství homosexuálů jejím neprojednáním

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom dnes na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL, když novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Místopředseda Senátu to označil za skandál. Novelu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna.

Vyřazení novely z programu, které bylo motivováno snahou vyhnout se obsáhlým debatám o právech stejnopohlavních párů nebo jejich úpravám, podpořilo 47 ze 77 přítomných senátorů. Pro byli většinově zástupci všech frakcí vyjma lidovců. Senátor Nytra návrh zdůvodnil stručně ohledem na to, „co se všechno dělo v poslední době“ v diskusích o posílení práv stejnopohlavních párů.

Nytrův návrh podpořili předsedové senátorského klubu Starostů Jan Sobotka, frakce ANO a SOCDEM Miroslav Adámek i klubu SEN 21 a Pirátů Václav Láska. „Myslím, že ti lidé, o kterých tu dnes jednáme, z LGBT komunity už si prošli svým. Už si vyslechli své. Včetně hlášek, že hovězí je hovězí a kuřecí je kuřecí,“ uvedl Láska. Odkázal tak na jeden z výroků v diskusi Sněmovny. Přestože byl spoluautorem jedné z úprav novely k posílení práv stejnopohlavních párů, přiznal, že ani po mnohahodinové diskusi by nebyla přijata.

Michael Canov: Je to skandál, jaký nemá obdoby

Místopředseda senátního ústavně-právního výboru Michael Canov označil krok Senátu za jeho degradaci a „mimořádný skandál“, který se za dobu existence horní parlamentní komory ještě nestal. Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) považuje způsob přijetí novely za pragmatický, který renomé Senátu neprospěje. „Myslím, že to není korektní vůči tomu, co já ve společnosti vnímám,“ uvedla.

Nestandardní způsob přijetí novely byl motivován také tím, že návrh na přijetí novely ve zrychleném režimu bez možnosti navrhovat úpravy by v souladu s pravidly jednání Senátu zablokoval lidovecký klub nebo skupina deseti senátorů, která usilovala o úpravy předlohy. Kvůli nim se na žádném doporučení k novele neshodl senátní ústavně-právní výbor. Zrychlené přijetí doporučoval výbor pro lidská práva, sociální výbor navrhoval standardní schválení.

Iniciativa bude dál prosazovat manželství

Novela občanského zákoníku má být účinná od příštího roku, od kdy by stejnopohlavní páry také už nemohly vstupovat do nynějšího registrovaného partnerství. Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod, což má novela napravit.

Osvojení dítěte má být podle novely možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Přiosvojení adoptovaného dítěte jednoho z partnerů druhým z partnerů má být možné pouze na základě rozhodnutí soudu.

Podle iniciativy Jsme fér sice norma pomůže tisícům duhových rodin a partnerů a partnerek, ale rovnoprávnost, stejnou kvalitu života a plné přijetí ve společnosti jim nezajistí. Iniciativa bude dál prosazovat uzákonění manželství pro všechny

Jak se vyvíjelo partnerství stejnopohlavních párů v ČR

– O možnost uzavírat oficiální svazek usilovaly organizace homosexuálů od 90. let. První ucelený poslanecký návrh zákona předložila skupina Zuzky Rujbrové (KSČM) v roce 1998. Měl zajistit homosexuálním dvojicím stejná práva, jaká vyplývají z manželství, kromě adopce dětí, Sněmovna jej však odmítla.

– Další poslanecký návrh dopadl o rok později stejně. Neuspěly ani vládní návrh z roku 2001 a další poslanecká úprava, jež v roce 2004 neprošla ve Sněmovně o jediný hlas.

– Průlom zaznamenal až návrh předložený do Sněmovny v dubnu 2005 skupinou poslanců z ČSSD (nyní SOCDEM), US-DEU, ODS a KSČM. Sněmovna i Senát jej schválily na přelomu let 2005 a 2006, ale v únoru 2006 zákon vetoval prezident Václav Klaus. Svůj krok poté vysvětlil mimo jiné tím, že zákon rozšiřuje „oblast státních zásahů do lidských životů“, což je přímým opakem liberalizace. Klausovo veto nejtěsnější většinou 101 hlasu přehlasovala Poslanecká sněmovna 15. března 2006, zákon začal platit 1. července 2006.

– Na rozdíl od manželů ale registrovaní partneři či partnerky nemohou adoptovat děti, nemají nárok na vdovský či vdovecký důchod, nemohou svou penzi poukázat na účet svého protějšku, nemají společné jmění či společné zdanění. Komunita homosexuálů, bisexuálů a transgenderových lidí označila registrované partnerství za nedostatečné.

– Parlament začal v listopadu 2018 projednávat novelu, která měla manželství lidem stejného pohlaví umožnit, debatu však nedokončil.

– V březnu 2019 Sněmovna ani na druhý pokus opět nedokončila úvodní kolo projednávání novel, které měly uzákonit sňatky homosexuálů, nebo naopak zavést ústavní ochranu tradičního manželství.

– V prosinci 2020 Ústavní soud (ÚS) obdržel návrh, který v případě úspěchu mohl přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Okresní soud Plzeň-jih navrhl vypustit z občanského zákoníku několik slov, kvůli kterým si homosexuálové nemohou osvojit děti svých registrovaných partnerů.

– V lednu 2021 Ústavní soud nejprve odmítl dva návrhy plzeňských soudkyň, které by v případě úspěchu mohly přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Ve stejný měsíc odmítl i možnost uznání osvojení dětí z ciziny. Aktéry případu, který dospěl až k ÚS, byli registrovaní partneři, Čech a občan Trinidadu a Tobaga, kteří žijí ve Spojených státech. Rozhodnutím soudu v New Jersey osvojili dvě děti s americkým občanstvím.

– V červenci 2021 ÚS odmítl zrušit část zákona, jež blokuje osvojení u registrovaných partnerů. Podle většiny ústavních soudců měl návrh na zrušení mířit spíše na konkrétní paragrafy občanského zákoníku, které upravují osvojování a nezmiňují registrované partnery.

– V červnu 2022 Sněmovna obdržela novelu občanského zákoníku, která by umožnila manželství stejnopohlavních párů. Podepsalo ji po jednom poslanci z klubů STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO. Tehdejší prezident Miloš Zeman oznámil, že by zákon vetoval. Koncem loňského června dala Sněmovna sňatkům stejnopohlavních párů šanci. Poslanecká novela občanského zákoníku odolala návrhům odpůrců na zamítnutí i vrácení předkladatelům k přepracování, což se obecně chápe jako mírnější způsob zamítnutí.

– Letos 28. února Sněmovna v novele občanského zákoníku schválila, že páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství – nikoli manželství -, ovšem s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se týká práv k dětem. Sněmovna předlohu přijala podle pozměňovacího návrhu Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO). Dolní komora schválila upravenou novelu hlasy 123 ze 176 přítomných poslanců. Proti bylo 36 členů Sněmovny. Pro byli ve Sněmovně hlavně poslanci klubů opozičního hnutí ANO a vládních TOP 09 a Pirátů. Jednotně proti hlasovalo 17 přítomných poslanců SPD. Zákonodárci dalších frakcí, tedy ODS, STAN a KDU-ČSL, zaujali různé postoje.

– Dnes Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL, když novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Novelu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Vyřazení novely z programu podpořilo 47 ze 77 přítomných senátorů. Pro byli většinově zástupci všech frakcí vyjma lidovců.

(čtk)