Téměř dvacet tisíc Ukrajinců požádalo o ochranu letos. Foto: Ministerstvo vnitra

V ČR je 338.736 Ukrajinců s dočasnou ochranou, vnitro navrhne dlouhodobý pobyt

V České republice je nyní 338.736 běženců z Ukrajiny s dočasnou ochranou, která umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Jde jak o lidi, kteří si ochranu prodloužili, tak uprchlíky, kteří o ni požádali v letošním roce. Údaje dnes novinářům představila ředitelka odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná. Ministerstvo vnitra podle ní připravilo novelu zákona Lex Ukrajina, která umožní ekonomicky soběstačným uprchlíkům získat v Česku dlouhodobý pobyt. Loni bylo na začátku dubna v ČR 325.742 lidí s dočasnou ochranou.

O prodloužení dočasné ochrany do března příštího roku podle Novotné požádalo asi 320.000 lidí, zbylí o ochranu požádali nově od začátku letošního roku. Zhruba 55.000 lidí si dočasnou ochranu letos neprodloužilo, na jiný pobytový status přešlo asi 4300 lidí. Téměř dvě třetiny běženců jsou ženy, dětí do 18 let je asi čtvrtina.

Lidé, kteří uprchli z Ukrajiny před ruskou invazí a získali v Česku dočasnou ochranu, si ji mohli prodloužit do konce března 2025. Nejprve se museli do poloviny března zaregistrovat. Tím získali termín k osobní návštěvě ministerstva vnitra, kde získají tzv. vízový štítek. Dosud si ho podle Novotné vyzvedlo 116.000 lidí. Pokud se běženci nezaregistrovali, dočasná ochrana jim ke konci měsíce zanikla. Mohou o nic znovu požádat, musí ale projít stejným procesem jako při první registraci.

Ministerstvo vnitra podle Novotné připravilo novelu zákona Lex Ukrajina 7, přičemž jednou z hlavních změn, které přináší, je možnost získání pobytového oprávnění ve formě zvláštního dlouhodobého pobytu. Získat ho budou moci uprchlíci, kteří jsou v systému dočasné ochrany minimálně dva roky, jsou ekonomicky nezávislí a bezúhonní. Uprchlíci s tímto typem pobytu by měli volný přístup na trh práce. Po pěti letech by mohli lidé s dlouhodobým pobytem mít možnost požádat o trvalý pobyt, žádost by se už řídila standardními pravidly.

Návrh ministerstvo pošle do připomínkového řízení v nejbližších dnech, platit by měl od ledna příštího roku. Nyní zákon umožňuje uprchlíkům žádat o pobyt, ale pouze za účelem sloučení rodiny.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí ze začátku dubna v Česku pracuje asi 123.000 uprchlíků z Ukrajiny. Přibývá mezi nimi těch, kteří platí ze zaměstnání či z dohod odvody. Zatímco před necelými dvěma roky jich bylo asi 45 procent, nyní je jich 90 procent.

Institut dočasné ochrany je na evropské úrovni omezen do konce března příštího roku. O dalším postupu budou zástupci států EU jednat letos v druhém čtvrtletí.

(čtk)