Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková Foto: archiv

Exekutoři se kvůli snižování tarifů chystají obrátit na Ústavní soud

Připomínkové řízení k návrhu změn tarifní vyhlášky Ministerstva spravedlnosti, která nově určuje odměny soudních exekutorů, je u konce. Exekutorská komora rozporuje zejména nevhodný přístup ministerstva, které úpravu neřeší v kontextu připravované novely exekučního a občanského soudního řádu. Komora je připravena bránit se u Ústavního soudu.

Podle názoru Exekutorské komory je nutné zpracovat celkovou koncepci, jež přinese vizi dalšího fungování exekutorských úřadů a současně s tím bude řešit zavedení místní příslušnosti i odměňování. „Exekutorská komora je přesvědčena, že aktuální návrh tarifní vyhlášky je protiústavní a pokud dojde k jejímu vydání bez zohlednění připomínek Exekutorské komory a dalších připomínkových míst, je připravena iniciovat v této věci stížnost Ústavnímu soudu,“ uvedl mluvčí EK Petr Vorlíček. Prezidentka EK Pavla Fučíková také opakuje, že zavedení vyhlášky povede k rušení mnoha exekutorských úřadů.

Podle EK je nejzásadnější chybou v ministerské analýze, která soužila jako hlavní podklad pro návrh úpravy tarifu, že vychází z nekompletního počtu exekutorských úřadů. „Rovněž představa ministerstva, že jeden zaměstnanec zvládne vyřídit v průměru 600 nových exekucí ročně, je zcela mimo realitu, protože u většiny úřadů připadá 200 exekucí na zaměstnance. Ministerstvo tak ve svých kalkulacích počítá jen s třetinou zaměstnanců, kteří jsou ve skutečnosti třeba,“ uvedl Vorlíček.

Ministr Pelikán bojuje s exekutory
Ministr Pelikán bojuje s exekutory

Exekutorská komora se také ve svém nejnovějším vyjádření opřela do tvůrce analýzy příjmů exekutorů Antonína Stanislava. Ten v nedávném rozhovoru pro Českou justici označil data a názory Komory za účelové a zkreslené.  Šéfa insolvenčního odboru měl ministr spravedlnosti Robert Pelikán před několika dny zbavit všech funkcí i přístupu ke všem dokumentům. „Mohu potvrdit, že na pozici ředitele insolvenčního odboru došlo ke změně. Důvodem změny bylo manažerské rozhodnutí,“ uvedla pro Euro mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Týdeník uvedl, že důvodem Stanislavova odvolání je podezření ze zajišťování a manipulace zkoušek insolvenčních správců.

„Spekuluje se o závažných pochybeních a manipulacích. Ve světle zmíněných událostí visí nad údajně ‚nejpečlivějším analytickým dílem‘ ministerstva spravedlnosti logicky ne jeden oprávněný otazník,“ okomentovala situaci na insolvenčním odboru ministerstva Fučíková.
Ta protiústavnost ministerské vyhlášky spatřuje především v tom, že podmínky a omezení pro výkon určitých povolání včetně profese soudních exekutorů mohou být stanoveny pouze zákonem a nikoli vyhláškou. „Svým postupem ministr toto pravidlo, které je zaručeno Listinou základních práv a svobod, obchází, protože vytváří na exekutory takový ekonomický tlak, který povede k jejich redukci,“ dodává prezidentka EK.

Připomínky Exekutorské komory ke snižování tarifů si můžete stáhnout zde.

Další výhrady k protiústavnosti tarifní vyhlášky se dle EK týkají například práva podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost nebo povinnosti státu zdržet se svévolného odlišného zacházení. Jako odporující Ústavě ČR lze podle Komory považovat i to, že navrhované snížení odměny soudních exekutorů významně mění podmínky, na jejichž základě se soudní exekutoři rozhodovali o tom, zda budou vykonávat tuto profesi.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s kritikou exekutorů nesouhlasí. „Snížení o jednu třetinu je v podstatě takovou opatrností, my jsme přesvědčeni, že by ten systém zvládl i podstatně větší snížení,“ uvedl již dříve. Pokud by byl systém bezproblémový, očekává další snížení. Argumentaci exekutorů ohledně analýzy jejich příjmů považuje za falešnou, stejné námitky se podle něj dají použít na jakoukoliv analýzu tohoto typu.

(epa)