Počet neúspěšných exekucí stoupá Foto: Mediafax

Posílení dohledu nad exekutory má zachránit nové rozpočtové opatření

Ministerstvo spravedlnosti nadále počítá s tím, že ještě během letošního roku posílí dohled nad exekutory na každém okresním soudě. Musí ale napravit důsledky politické dohody při projednávání státního rozpočtu, která vedla k zamítnutí návrhu poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) na přesun potřebných peněz z investiční kapitoly ministerstva. Nově má ministryně Helena Válková příslib ministerstva financí, že 35 milionů korun bude smět v průběhu roku převést z neinvestičních položek rozpočtu.

„Při projednávání státního rozpočtu jsem slíbila, že zesílíme dohled nad exekutory personálním posílením soudních zaměstnanců,“ připomněla Válková.

Politikaření kolem rozpočtu

Ve sněmovně počátkem prosince nastala paradoxní situace, kdy pro návrh nakonec nezvedli ruku ani všichni ti, kdo ho dosud podporovali, včetně ministryně spravedlnosti Válkové. Na jednání ústavně-právního výboru sněmovny návrh v polovině listopadu jeho předseda Jeroným Tejc bez problémů prosadil. Pro bylo při závěrečném hlasování o změnách rozpočtu na rok 2015  jen 88 z potřebných 93 zákonodárců. Důvod? Koalice doporučila svým poslancům, aby hlasovali pouze pro ty pozměňovací návrhy, na kterých se vládní strany předem dohodly. A po negativním stanovisku ministryně Válkové koaliční rada Tejcův návrh na seznam vyvolených nezařadila.

Válková teď hledá cestu, jak věc napravit. „Rozpočtovým opatřením to půjde a z ministerstva financí mám závazný příslib řešení. Budeme mít souhlas, abychom některé prostředky přesunuli, ale ne z investiční oblasti, tomu jsem se bránila,“ řekla České justici Válková.

Jeden nový úředník na každý soud, ale ne hned

Z hlediska rozpočtu ministerstva přitom nejde o závratnou částku. Okresní soudy měly podle Tejcova návrhu na platy vyšších soudních úředníků získat navíc 34,8 milionu korun, jeden nový úředník měl přibýt na každém z 86 okresních soudů. Peníze měly původně jít z kapitoly určené na výstavbu justičního areálu v Ústí nad Labem. Při průměrném platu 25 tisíc korun vycházejí čisté náklady na platy na 25,8 milionu korun, na necelých 35 milionů vystoupaly po započtení odvodů.

Válková upozornila, že ani při kladném výsledku hlasování by nebylo možné soudy posílit hned od ledna. „Nedělejme si iluze, nemáme tolik odborníků, které bychom mohli okamžitě zaměstnat. Budeme je muset dovzdělat, podrobit je zkouškám a teprve potom uvést do funkcí,“ uvedla Válková. Prvním krokem podle ní ovšem je, aby byly finanční prostředky a systemizace připraveny. „V tomto ohledu víme, co máme dělat, úkol je jasný a máme k tomu vytvořené potřebné finanční podmínky,“ dodala ministryně.

Robert Malecký