"Věc je v kompetenci ministryně spravedlnosti, a ta by o ní také měla rozhodnout. Podle mého názoru by měla vycházet z výběrového řízení," řekl České justici Sobotka. Foto: archiv

Týden v české justici: Zvýšení platů ústavních soudců, premiér na ministerstvu, soudce Pořízek bez taláru

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Média informovala o pondělní schůzi vlády, které se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Ministři se na schůzi mj. zabývali kandidáty navrženými na nové soudce a nominací Milana Bořka na předsedu brněnského krajského soudu. Zatímco se jmenováním 15 nových soudců vláda vyjádřila souhlas, jednání o nominaci Milana Bořka odložila. V úterý pak ministryně Válková dočasně zprostila výkonu funkce současného předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka, který je trestně stíhaný kvůli výstavbě justičního areálu v Brně. Např. server iHNed.cz připomněl, že původně měla stavba vyjít na 805 miliónů, nakonec však náklady dosahují téměř dvou miliard.

V pátek pak ministryně Válková vyhlásila nové výběrové řízení na obsazení pozice předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem.

V rámci návštěv jednotlivých ministerstev zavítal premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek na ministerstvo spravedlnosti. Jak informovalo ministerstvo, diskuze mezi premiérem a ministryní spravedlnosti se zaměřila zejména na novelu občanského zákoníku a dále na úpravy insolvenčního zákona a exekučního řádu. Sobotka přípravu změn kvitoval, zároveň ocenil i zklidnění mediální situace kolem ministerstva. „Já jsem po té naší diskusi rád, že jsme nemuseli řešit žádné kauzy, pseudokauzy, nezabývali jsme se virtuální realitou, nezabývali jsme se problémy s médii nebo nějakými personálními konflikty,“ zaznělo vyjádření premiéra např. v pátečním vydání deníku Právo. Záznam z tiskové konference je dostupný v archivu České televize.

Napříč médii se od čtvrtka diskutovalo o možném zvýšení platů ústavních soudců. Zvýšení platů je ve formě tzv. přílepku součástí návrhu, kterým se mění zákon o soudech a soudcích. Právě formu přílepku kritizovala na jednání řada senátorů, mezi nimi i bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Zajímavé výroky z jednání Senátu, který nakonec k tisku nepřijal usnesení a nechal tak rozhodnutí na prezidentu Miloši Zemanovi, shrnula Česká justice.

Novým zákonem o státním zastupitelství se zabývala pondělní příloha Lidových novin Právo & Justice. Podle informací listu je možné, že návrh nového zákona bude zcela zavržen. Tuto myšlenku podporuje i to, že ministerstvo spravedlnosti letos požádalo o posunutí lhůty k předložení zákona do dalšího legislativního procesu. „Zda dochází ke změnám, nevím. Nejsem o nich informován. Poslední informace je taková, že ministerstvo spravedlnosti vezme stažený návrh a bude nad ním přemýšlet,“ zaznělo v článku vyjádření nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj v úterních Lidových novinách reagoval na dřívější komentář Istvána Léka kritizující rozhodnutí ÚOHS ve věci možné kartelové dohody advokátních kanceláří. Rafaj hájil stanovisko ÚOHS, kterému se kartel advokátních kanceláří nepodařilo prokázat.

Jiří Pehe v komentáři pro středeční Právo zpochybnil opoziční argumenty proti novele služebního zákona. Podle politologa měla pravice během sedmi let, kdy byla u moci, dostatek času na to zákon přepracovat. Důvod Pehe spatřuje v tom, že státní správa chráněná před politickými tlaky služebním zákonem „by politiky nemusela tolik poslouchat“.

Na dobré vztahy mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a prezidentem Milošem Zemanem upozornil politolog Lukáš Jelínek v komentáři pro úterní vydání deníku Právu. Podle Jelínka se symbióza Zemana s Válkovou projevila v kauze navržení a následného nejmenování mělnického soudce Jana Veselého do čela Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Novým partnerem mezinárodní poradenské kanceláře Rödl & Partner byl jmenován Dušan Marek. Bude spoluodpovědný za implementaci odborných procesů a obchodních aktivit v oblasti auditorských služeb. Tým advokátní kanceláře Bányaiová Vožehová posílil Václav Holý, který dříve působil v advokátní kanceláři BBH. O personálních přesunech informoval ve středu deník E15.

O chystané fúzi advokátní a poradenské kancelář Rödl & Partner s kanceláří Vorlíčková Partners se pro týdeník Ekonom rozhovořil Petr Novotný, šéf spojovaných firem. „Naše kanceláře jsou postavené na stejné filozofii. Obě společnosti jsou zaměřené na středně velkou německy mluvící klientelu a v poradenství zdůrazňují osobní přístup ke klientovi. Neplánujeme žádné propouštění a ani výměny klientů,“ řekl mj. Novotný, podle kterého budou i po spojení fakticky existovat dva subjekty a značka Vorlíčková Partners tak nezanikne.

Vazby mezi lobbistou Martinem Ulčákem a lidmi z prostředí justice, především pak z vedení Vrchního soudu v Praze, rozebíraly ve středu Lidové noviny. Podle listu Ulčák udržuje dobré vztahy s předsedou soudu a bývalým ministrem spravedlnosti Jaroslavem Burešem. Petr Soukenka z Nadačního fondu proti korupci k tomu uvedl: „Z poznatků fondu vyplývá, že v Praze existuje skupina vysoce postavených soudců, u nichž existují důvodné obavy o jejich nezávislé rozhodování.“ Lidové noviny zároveň připomněly kontakty mezi Ulčákem a dalším známým lobbistou Romanem Janouškem.

Kateřina Surmanová ve středečních Hospodářských novinách rozebírala historii paragrafu jednacího řádu sněmovny, který stanovuje pevné termíny projednávání zákonů ve třetím čtení a umožňuje tak pravicovým stranám avizované obstrukce při schvalování služebního zákona. Paragraf prosadila v roce 2004 ČSSD společně s lidovci a Unií svobody. Nyní sociální demokraté podle Surmanové zvažují možnost odstranění tohoto paragrafu.

Advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners v tiskové zprávě oznámila, že její obrat za první pololetí roku 2014 meziročně vzrostl o 21 % na 317 mil. Kč. Výsledky komentoval zakládající partner kanceláře Jaroslav Havel, který mj. zmínil, že do konce roku bude posíleno vedení kanceláře o další tři až čtyři partnery. „V rámci dalšího rozšiřování počtu právníků vedení také plánuje do konce roku expanzi v rámci unikátních prostor pražského Florentina,“ zazněl Havlův komentář na serveru iHNed.cz.

 Očekávaná agenda

30. 7. 2014

10:00

Ve středu bude pokračovat přerušená schůze
Poslanecké sněmovny. Na programu zůstává
novela služebního zákona.

Tato sekce je připravována ve spolupráci se společností HI-LIGHTS.