Krajský soud se solárními elektrárnami zabýval na základě série žalob nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana

NSS řeší spory o solární elektrárny, dvě dočasně nechal vyrábět energii

Nejvyšší správní soud (NSS) pozastavil účinnost dvou rozhodnutí Krajského soudu v Brně o odebrání licence solárním elektrárnám. V praxi to znamená, že do finálního verdiktu o kasačních stížnostech provozovatelů mohou elektrárny vyrábět energii.

Odkladným účinkem ale NSS nijak nepředjímá celkový výsledek, řekla dnes mluvčí NSS Petra Lavická. Na obě prozatímní rozhodnutí, která se týkají elektráren FVE Tuchlovice III a Aneta Sun ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku, dnes upozornil deník E15. Elektrárna Tuchlovice na Kladensku přišla o licenci v březnu. Důvodem byla scházející odborná způsobilost žadatele, úřad podle krajského soudu neměl licenci vůbec vydat. NSS při rozhodování o odkladném účinku zohlednil zadluženost provozovatele u bankovního domu. Dočasný provoz se prý také nijak neprotiví veřejnému zájmu. „Zrušení licence bez současného udělení nové licence by ve spojení s výší měsíčních splátek a s výší výpadku příjmů, které by stěžovatelka jinak měla z výroby elektřiny, vedlo k faktickému ukončení další podnikatelské činnosti stěžovatelky, a to v krátkém časovém horizontu,“ stojí v rozhodnutí o odkladném účinku. Tuchlovická elektrárna již podle NSS v mezidobí sice získala novou licenci, která ale dosud nenabyla právní moci.
V případě elektrárny Aneta Sun ve Veselí nad Moravou byla důvodem odebrání licence nedostatečná specifikace umístění elektrárny. Rozhodnutí NSS o odkladném účinku zatím není v plném znění dostupné.

Žaloby nejvyššího státního zástupce

Krajský soud se solárními elektrárnami zabýval na základě série žalob nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který z různých důvodů navrhoval odebrání licence 22 elektrárnám. Zatím krajský soud posuzoval 18 případů. Vyhověl Zemanovi v osmi kauzách, deset žalob zamítl, o dalších dosud nerozhodl.
Na základě kasačních stížností provozovatelů i Zemana se licencemi začíná postupně zabývat NSS. Zatím jako první potvrdil zrušení licence solární elektrárny v Českém Dubu na Liberecku. Provozovatel dostal licenci na Silvestra 2010, což bylo poslední možné datum pro zajištění výhodnější výkupní ceny elektřiny. Tehdy ale podle NSZ ještě nebyla elektrárna dokončená, revizní zpráva neodpovídala skutečnosti. Minulý týden naopak nejvyšší státní zástupce neuspěl s kasační stížností ohledně elektrárny Horní Libchava 1. U NSS čekají na rozhodnutí také další kasační stížnosti, jež se týkají například solárních elektráren v Uherském Brodě-Havřicích, České Kamenici, Druzcově na Liberecku, České Kamenici na Děčínsku, Svitavách a Křenovicích u Slavkova. Odkladné účinky v těchto kauzách NSS podle dostupných registrů nepřiznal.

-čtk-