Zesnulý Zdeněk Altner Reprofoto ČT

Česká advokátní komora dostane od ČSSD dluh za Altnera. Nezaplatil náklady kárných řízení

Jedním z věřitelů Zdeňka Altnera, které vyplatí ČSSD, je Česká advokátní komora (ČAK). České justici to potvrdila mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Podle mluvčí je právně vše v pořádku – k plnění totiž došlo na základě postoupení pohledávky. Dluh Altnerovi vznikl tak, že pouze částečně uhradil náklady kárných řízení.

ČSSD má v plánu uspokojovat Altnerovy exekučně vymáhané závazky v pořadí, jak nabudou s nimi související exekuční příkazy právní moci. „Exekučně se ČAK snaží vymoci pohledávky, která má za JUDr. Altnerem už od roku 2012. Tyto pohledávky vznikly v důsledku kárných řízení. Dr. Altner nezaplatil pokutu a náklady kárných řízení, respektive, své pohledávky uhradil pouze částečně v roce 2010,“ vysvětluje Chaloupková. Pro vymožení zbývající částky byl koncem roku 2012 podán exekuční návrh soudnímu exekutorovi, exekuční řízení stále běží, pokračuje s tím, že nyní soudní exekutor konal, jak mu správně náleží. Pohledávka činí 22 tisíc korun.

Čtěte také: Na vyškrtnutí Altnera ze seznamu advokátů nebude mít rozsudek v kauze Lidového domu vliv

Exekutor vydal 31. 3. 2016 exekuční příkaz přikázáním jiné pohledávky – tj. pohledávky Altnera za ČSSD. Na jeho základě má dlužník Altnera, tedy ČSSD plnit přímo jeho věřiteli, to znamená  ČAK. Celkově se jedná se o částku necelých 23 tisíc Kč. „Takový postup je zcela v souladu se zákonem,“ uzavírá Chaloupková.

ČSSD svou vůli uspokojit nejprve Altnerovy věřitele deklarovala již vzápětí po prohraném sporu.  Zbytek odmítá samotnému právníkovi vyplatit, s tím, že čeká na výsledek dovolání u Nejvyššího soudu. Celková výše exekucí vedených na Altnera se odhaduje na deset miliónů korun, ČSSD z toho věřitelům vyplatila sto tisíc. Paradoxní je, že kárná řízení na svého bývalého advokáta iniciovali sami sociální demokraté.

Dušan Šrámek